O delegaţie de la Tiraspol a participat la lucrările unui subcomitet al APCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie de la Tiraspol a participat marţi, 16 ianuarie, la Paris, la şedinţa de lucru a subcomitetului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru conflicte, dedicată problemei transnistrene. Evenimentul este o premieră pentru autorităţile neconstituţionale din Transnistria.

Delegaţia a fost condusă de către aşa-numitul ministru de Externe, Vitalie Ignatiev, şi de către preşedintele Parlamentului nerecunoscut de la Tiraspol, Alexandr Şerba.

Din partea APCE a participat reprezentantul special al OSCE pe problema transnistreană, Wolf Dietrich Heim, şi reprezentantul Comisiei Europene, Luc Devigne.

În cadrul prezentării unui raport, Alexandr Şerba a salutat deschiderea APCE de a asculta poziţia Transnistriei. În opinia sa, acest eveniment va pune baza unor contacte sistemice între Tiraspol şi APCE.

El s-a plâns că presa internaţională nu prezintă autentic situaţia din stânga Nistrului, iar comunitatea internaţională nu observă existenţa Transnistriei ca un „nou stat al Europei”. În acest context, Şerba a subliniat că independenţa regiunii are un temei obiectiv, bazat pe premise istorice şi juridice.

Acesta a acuzat Chişinăul că s-a dezis în 1990 de Transnistria, iar în 1992 a început agresiunea militară contra Tiraspolului. De asemenea, speakerul a menţionat că autorităţile constituţionale moldoveneşti încearcă să creeze „o fantomă” a fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Potrivit lui, anume Chişinăul, în mod sistemic, a distrus mecanismele de reglementare a problemei transnistrene, de exemplu, prin refuzul de a semna planul „Kozak”, prin adoptarea unilaterală a legii privind statutul special al Transnistriei şi prin formarea unei blocade privind exportul din regiune în anul 2006.

În concluzie, Şerba a declarat că Tirapolul este gata pentru a primi statut de observator în cadrul APCE, pentru a-şi putea expune poziţia pe mai multe probleme.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite