Mobilizare în Transnistria. Şevciuk cheamă rezerviştii la instruire militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a cerut aşa-numitului minister al apărării din regiunea separatistă să-i mobilizeze pe cetăţenii cu pregătire militară, aflaţi în rezervă şi angajaţi ai „instituţiilor de stat“, pentru instruiri speciale.

Un decret semnat ieri de Evgheni Şevciuk prevede că instruirea va avea loc în decurs de o lună, pe parcursul anului 2014, în cadrul forţelor pacificatoare din partea Transnistriei.

Potrivit ordinului, măsura are drept scop „pregătirea specialiştilor din rândul cetăţenilor supuşi militar, perfecţionarea unităţilor forţelor armate ale republicii modoveneşti nistrene, îndeplinirea sarcinilor de menţinere a păcii şi completarea contingentului forţelor pacificatoare“.

Acum o săptămână, liderul separatist a denunţat, în cursul unei întâlniri cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, o „concentrare“ a trupelor ucrainene şi activităţi militare la frontiera cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean.

„La frontiera cu Transnistria sunt efectuate lucrări de construcţii, sunt săpate şanţuri“, a afirmat Şevciuk, dupa ce Ucraina a săpat un şant la graniţă, de teama că trupele ruse staţionate în zona ar putea invada teritoriul ucrainean.

Liderul de la Tiraspol s-a declarat atunci îngrijorat, dar a dat asigurări că Transnistria nu se pregăteşte de un atac armat. „Transnistria nu a atacat pe nimeni niciodată. Nu planificăm un atac asupra vecinilor noştri, dar suntem pregătiţi să ripostăm oricărei agresiuni militare. Activităţile vizând pregătirea militară se desfăşoară într-un mod regulat, programat“, a precizat Şevciuk.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite