Ministerul Justiţiei susţine că avocaţii lui Stoianoglo manipulează opinia publică privind dosarul de la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco
Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco

Ministerul Justiţiei din Republica Moldova a comunicat marţi, 28 iunie, că avocaţii procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, încearcă să manipuleze opinia publică în cazul dosarului de la CEDO.

„Astăzi, în spaţiul public au apărut doar comentariile avocaţilor domnului Stoianoglo pe marginea cererilor făcute publice de CtEDO la data de 20 iunie 2022, fapt care nu schimbă datele problemei. Cum am spus anterior, Ministerul Justiţiei (Agentul guvernamental) va solicita opiniile tuturor autorităţilor implicate şi, în termenul acordat de către instanţa europeană de contencios a drepturilor omului (până la 22 septembrie 2022), va prezenta poziţia Guvernului referitor la cererile menţionate”, se spune într-un comunicat emis de Ministerul Justiţiei.

Amintim că Victor Munteanu, avocatul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a anunţat că CEDO a făcut publice solicitările de explicaţii din partea Guvernul Republicii Moldova privind persecutarea penală şi suspendarea abuzivă a procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Potrivit lui, Curtea europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reţinerii şi menţinerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acţiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.

De asemenea, Curtea europeană a cerut explicaţii Guvernului de ce autorităţile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice şi să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privinţa sa.

Victor Munteanu a comunicat că autorităţile Republicii Moldova urmează să dea explicaţii dacă reţinerea şi arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcţia sa (de Procuror General) pentru a iniţia dosare penale împotriva diferiţilor membri ai opoziţiei.

Nu în ultimul rând, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcţia de Procuror General şi îngrădirea accesului la instanţele naţionale pentru a contesta această măsură.

Potrivit lui Victor Munteanu, Curtea a considerat cazul persecutării penale a lui Alexandr Stoianoglo şi l-a comunicat cu prioritate ca fiind un caz de ”impact”. Curtea consideră cazuri de ”impact” acelea, în care concluziile cazului pot duce la o schimbare sau clarificare a legislaţiei internaţionale sau domestice, dacă cazul abordează situaţii morale sau sociale, sau dacă se aduce atingere semnificativă drepturilor omului.

„Curtea europeană nu comunică cazuri inadmisibile. Încercările unor reprezentanţi ai autorităţilor Republicii Moldova de a diminua impactul comunicatului CEDO vorbesc fie despre incompetenţa acelora care neglijează întrebările CEDO, fie despre faptul că şi-au dat seama de gafa enormă comisă anul trecut prin operarea modificărilor la legea procuraturii, criticată dur de Comisia de la Veneţia, cu singurul scop de a-l demite pe Alexandr Stoianoglo, care a decis să păstreze independenţa procuraturii şi să nu instrumenteze cazuri la comandă politică”, a explicat avocatul.

El susţine că CEDO nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar şi i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privinţa lui prin iniţierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova şi la plata prejudiciilor din banii cetăţenilor.

„În contextul ultimelor ştiri pozitive despre perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în care rolul justiţiei va fi unul din filtrele de acceptare în această comunitate civilizată, ar fi păcat ca cetăţenii să fie privaţi de această perspectivă din cauza unor interese personale, care stau în spatele dosarului lui Alexandr Stoianoglo şi care se împotrivesc evoluţiei Republicii Moldova pe principiile unui stat de drept”, a mai spus avocatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite