Maia Sandu solicită explicaţii privind tergiversarea proiectului de interconectare a reţelelor de energie electrică cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o şedinţă de lucru cu autorităţile responsabile de realizarea proiectului de interconectare a reţelelor de energie electrică cu România.

La şedinţă au participat reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, ai Unităţii de implementare a proiectului, ai Cancelariei de Stat şi ÎS „Moldelectrica”.

Şefa statului a solicitat de la instituţiile responsabile explicaţii în legătură cu tergiversarea proiectului. „Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, staţia electrică „back-to-back” de la Vulcăneşti şi linia electrică Vulcăneşti-Chişinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început. În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanţarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump”, a atenţionat Maia Sandu.

De asemenea, preşedintele a cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluţiona problemele ce stau în calea implementării proiectului şi pentru a nu admite alte întârzieri. „Pentru Republica Moldova, acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, urmând să soluţioneze problema dependenţei de energia electrică dintr-o singură sursă. Timp de trei decenii, această dependenţă energetică a fost exploatată de politicienii corupţi care au furat consumatorii de energie prin diverse scheme şi a pus în pericol securitatea energetică a ţării”, a accentuat şefa statului.

Instituţia prezidenţială va monitoriza atent modul în care este realizat proiectul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite