Maia Sandu, în raportul de 100 de zile în funcţia de preşedinte: Scoatem ţara din criză, din izolare şi din corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu şi-a publicat raportul de activitate pentru 100 de zile, în care menţionează că, deşi atribuţiile preşedintelui sunt limitate, în trei luni a reuşit să redeschidă şi să intensifice cooperarea cu cei mai importanţi parteneri internaţionali şi să obţină sprijin imens pentru Republica Moldova, transmite IPN.

 De asemenea, s-a reuşit, aducerea ajutorului financiar şi umanitar semnificativ şi generarea unui proces de curăţare a instituţiilor statului de corupţie.

„Este nevoie de multă muncă şi de eforturi conjugate din partea mai multor instituţii pentru a realiza modernizarea Republicii Moldova – de un guvern stabil şi profesionist, de o majoritate de deputaţi responsabili, de o procuratură funcţională, de instituţii de drept eficiente şi independente. Preşedinţia a pornit pe această cale – a dezvoltării şi a bunăstării”, a scris Maia Sandu.

Preşedintele susţine că în această perioadă a venit cu soluţii anticriză şi a găsit sprijin în lupta cu pandemia. A pornit procesul de vaccinare şi a obţinut resurse financiare şi donaţii pentru a ajuta sistemul de sănătate, agricultorii şi economia. A început campania de vaccinare, datorită donaţiei oferite în urma discuţiilor avute cu Preşedintele României, Klaus Iohannis. După discuţiile purtate cu conducerea companiei Pfizer, pe 19 martie în Moldova au ajuns alte 24 570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, prin intermediul platformei COVAX. Maia Sandu mai spune că a reuşit să reactiveze, cu sprijinul liderilor UE, Mecanismul de protecţie civilă al UE, prin care s-au putut obţine donaţii semnificative de echipamente medicale şi de protecţie pentru spitale şi personal medical. S-a obţinut ajutor umanitar din partea României pentru agricultorii care au suferit în urma secetei din 2020, constând din 6 000 de tone de motorină şi a pornit creditarea dedicată a producătorilor agricoli de către unele bănci, în urma discuţiilor organizate pe platforma prezidenţială cu reprezentanţii sistemului bancar şi ai agricultorilor din Moldova.

O altă acţiune punctată de Maia Sandu este scoaterea Moldovei din izolare internaţională şi faptul că a început restabilirea relaţiilor cu partenerii externi ai Moldovei. Aici sunt menţionate vizitele sale la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, la Paris, dar şi vizita la Bruxelles, unde a discutat cu conducătorii instituţiilor-cheie ale Uniunii Europene. Aici este menţionată şi vizita în Republica Moldova a preşedintelui României, Klaus Iohannis, în cadrul căreia a fost semnată o Declaraţie comună care a pus bazele unei cooperări mai strânse între cele două ţări, precum şi vizita la Chişinău a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

De asemenea, Maia Sandu spune că a iniţiat procese ireversibile de curăţare a instituţiilor şi acţiuni pentru asigurarea unei justiţii independente, solicitând Parlamentului reexaminarea Legii nr. 204 din 26 noiembrie 2020 şi completarea Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2021-2024 cu elemente-cheie ce ar asigura o reformă reală a justiţiei.

Şefa statului a sesizat Procuratura Generală în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi, solicitând investigarea cazului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Pe 29 martie a sesizat Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor constituţionale de dizolvare a Parlamentului. A discutat cu partenerii internaţionali în vederea colaborării cu Procuratura Generală pentru investigarea crimelor financiare şi întoarcerea banilor în ţară, dar şi a redus cheltuielile curente ale instituţiei prezidenţiale cu cel puţin 20% şi planul de achiziţii cu 2,2 milioane de lei.

Maia Sandu a fost învestită în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova la 24 decembrie 2020.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite