Maia Sandu îl invită pe Pavel Filip la o dezbatere publică pentru a-i explica modul în care pot fi asigurate alegeri libere şi corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Acţiune şi Solidaritate a organizat vineri, 11 mai, o conferinţă de presă în care a prezentat şase precondiţii care ar trebui respectate de Guvern şi care ar asigura alegeri parlamentare libere şi corecte.

Preşedinta PAS, Maia Sandu, i-a solicitat prim-ministrului Pavel Filip o discuţie publică, în faţa cetăţenilor, la televiziunea naţională, unde premierului să-i fie prezentate solicitările PAS în vederea asigurării unor alegeri libere şi corecte.

Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, înaintarea acestor precondiţii a fost determinată de faptul că Prim-ministrul Pavel Filip, fiind la Bruxelles, a sugerat că nu înţelege esenţa solicitărilor PAS menite să asigure alegeri parlamentare libere şi corecte, în special pe dimensiunea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale şi, din acest motiv, nu poate contribui la îndeplinirea lor.

Scrisoarea în care se regăsesc solicitările PAS a fost expediată lui Pavel Filip.

Precondiţiile înaintate guvernării sunt următoarele:

1) Modificarea legislaţiei, astfel încât să fie permise donaţiile mici (2-3 salarii medii pe economie) şi transparente(exclusiv prin transfer bancar) din partea cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în afara ţării (diaspora), aşa cum a fost sugerat de mai multe ori de către Comisia de la Veneţia.

2) Modificarea legislaţiei în sensul limitării donaţiilor în numerar la sume rezonabile – 2-3 salarii medii pe economie.

3) Întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării că organele responsabile ale statului, în special CEC-ul, verifică în realitate aspectele care ţin de finanţarea partidelor politice şi îi sancţionează pe cei care încalcă legislaţia (pentru cheltuieli nedeclarate, donaţii fictive, finanţarea din offshore, finanţarea prin utilizarea magazinelor sociale etc.). Dacă membrii CEC vor ignora în continuare îndeplinirea competenţelor care le revin potrivit literei şi spiritului legii, aceştia trebuie demişi.

4) Modificarea legislaţiei în sensul interzicerii finanţării indirecte a partidelor prin intermediul fundaţiilor controlate sau administrate de politicieni.

5) Clarificarea modului de aplicare şi, după caz, modificarea art.43 alin.(7) din Codul electoral, pentru a permite partidelor politice să colecteze în campaniile electorale donaţii pe conturile sale.

6) Instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secţie de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetăţean să poată urmări on-line procesul de votare şi de numărare a voturilor.

Reprezentanţii PAS susţin că „în cazul în care guvernarea nu va acţiona în sensul punerii în aplicare a acestor propuneri, ne vom convinge, încă o dată, atât noi, cât şi partenerii străini, că declaraţiile pe care le fac oficialii noştri la Bruxelles sunt în contradicţie totală cu acţiunile pe care le întreprind aici, în Republica Moldova”.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite