UPDATES John Kerry a aterizat la Chişinău. Cu cine se va întâlni şi unde va merge secretarul de stat al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat al SUA John Kerry soseşte astăzi la Chişinău. Oficialul de la Washington va fi întâmpinat la aeroport de ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.

UPDATE 18.50 După întrevederea cu Secretarul de Stat al Statelor Unite John Kerry, Iurie Leancă l-a salutat pe oficial la Chişinău. „După o pauză de aproape 22 de ani de la vizita unui secretar de stat american în Republica Moldova, am onoarea să-l salut astăzi la Chişinău pe domnul John Kerry. Suntem bucuroşi că domnul secretar de stat a dat curs invitaţiei noastre într-o perioadă crucială pentru destinul ţării“, a subliniat Iurie Leancă.

Premierul a mai afirmat că ceastă vizită „reprezintă o continuare a dialogului deschis şi constructiv stabilit în ultimii ani, în special după vizita la Chişinău a vicepreşedintelui Joe Biden. Iată că la câteva zile după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, aflarea dumneavoastră la Chişinău este şi o expresie a sprijinului politic din partea SUA pentru evoluţiile democratice din ţara noastră şi pentru parcursul european al Republicii Moldova“, a mai declarat Iurie Leancă.

„Suntem conştienţi că nu ne putem opri aici şi trebuie să grăbim reformele pentru o veritabilă supremaţie a legii, respect pentru drepturile omului şi a principiilor economiei de piaţă. Mizăm în acest sens pe sprijinul continuu al SUA. Moldova doreşte să-şi consolideze relaţiile privilegiate moldo-americane prin crearea unui parteneriat strategic durabil. Ne pronunţăm pentru un rol sporit al SUA în regiune şi pentru o implicare mai activă în soluţionarea a conflictului transnistrean în vederea identificării unei soluţii viabile care să se bazeze pe principiile suveranităţii şi intereselor de integrare ale Republicii Moldova“, a mai spus prim-ministrul.

UPDATE În cadrul întrevederii cu secretarul american de stat, liderii partidelor de Coaliţie au discutat atât despre parcursul european al Republicii Moldova, cât şi despre relaţiile bilaterale ale celor două state. „Am primit un mesaj de sprijin a reformelor demarate şi integrării Republicii Moldova în UE. Să nu uităm că SUA sunt o parte importantă în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi are posibilitatea de a influenţa situaţia“, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, după discuţie.

Democratul Marian Lupu a spus că vizita lui John Kerry este mai mult decât simbolică, precizând că s-a discutat despre un regim de liber schimb bilateral, precum şi despre un plan comun de acţiuni SUA-UE, dar fără a da detalii.

UPDATE 17.00 Oficialul american a fost întâmpinat la aeroport de către ministrul de Externe, Natalia Gherman, şi ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, fără onoruri militare sau pâine cu sare.

UPDATE 15.35 Secretarul de stat american va ajunge cu o întârziere de cel puţin o oră la Chişinău. Motivele nu au fost, deocamdată, anunţate. Acum o oră şi jumătate, presa rusă scria că John Kerry are o întrevedere cu uşile închise cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Bruxelles. 

UPDATE 10.47 În cadrul conferinţei de presă susţinută la reuniunea NATO, la Bruxelles, secretarul de stat a făcut declaraţii şi despre Republica Moldova. „Merg personal în Republica Moldova pentru a susţine alegerea europeană a acestei ţări. Abia aştept să vizitez şi Ucraina atunci când va reveni pe calea integrării europene şi a responsabilităţii economice. Am spus foarte clar că dorim ca aspiraţiile poporului ucrainean să aibă un dialog paşnic cu proprii lideri, fără violenţă, care nu-şi are loc într-un stat european modern“, a declara John Kerry.

Secretarul de stat al SUA John Kerry ne viziteză în cadrul unui turneu de patru zile în Europa şi Orientul Mijlociu, care a început pe 3 decembrie, la Bruxelles. Din listă a fost exclusă Ucraina, care nu a semnat Acordul de Asociere cu UE. În Ucraina, oficialul de la Washington, urma să participe la reuniunea anuală a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor OSCE, care se desfăşoară la Kiev.

Potrivit agendei, şeful diplomaţiei americane va ajunge la Chişinău în a doua parte a zilei. La aeroport, el va fi întâmpinat de către ministrul de Externe, Natalia Gherman. Ulterior, la ora 16.00, oficialul de la Washington se va întâlni cu şeful statului Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, cu preşedintele Parlamentului Igor Corman, adjuncţii acestuia şi cu liderii Coaliţiei Pro-Europene.

Moldova a aplicat numeroase reforme, iar secretarul a simţit că este important să sublinieze acest lucru. Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA

Departamentul de stat al SUA a anunţat că discuţiile vor viza relaţiile bilaterale şi aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Spre finalul vizitei, John Kerry va merge la Cricova, unde va vorbi cu oameni de afaceri şi vinificatori, va asista la prezentarea unei colecţii de vinuri şi haine moldoveneşti şi la lansarea brandului naţional „Wine Moldova“.

 EXCLUSIV Brandul naţional „Wine Moldova“ va fi lansat în prezenţa lui John Kerry, în cramele de la Cricova

În timpul zborului spre Bruxelles, unde John Kerry a participat la o reuniune NATO, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a declarat că „acest scurt popas la Chişinău demonstează sprijinul SUA pentru importanta alegere făcută de Moldova la Vilnius, unde a parafat Acordul de Asociere şi de Liber Schimb cu Uniunea Europeană“. În contextul presiunilor făcute de Federaţia Rusă, oficialul a spus că „SUA lucrează cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe de desfacere“. 

Potrivit lui, Rusia va avea doar de câştigat, dacă ţările din Parteneriatul Estic se vor apropia de UE: „Odată ce vecinii  Rusiei vor deveni mai bogaţi şi mai prosperi ca rezultat al abolirii regimului de vize şi creşterii comerţului cu UE, ei vor putea cumpăra mai multe lucruri şi din Rusia şi va exista mai multă stabilitate la periferia Rusiei“.

Diplomaţia americană a transmis un mesaj similar şi locuitorilor din regiunea transnistreană: „Dacă Moldova va deveni mai modernă şi mai democratică, transnistrenii cu paşapoarte moldoveneşti vor avea multe oportunităţi economice, educaţionale etc.“

„O recunoaştere a progreselor“

La reuniunea ministerială NATO de la Bruxelles, John Kerry a avut o întâlnire cu ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, care l-a invitat să viziteze România în 2014. Cei doi oficiali au discutat şi despre Republica Moldova şi evoluţiile din Ucraina. Demnitarii au salutat parafarea de către ţara noastră a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. 

„În contextul sprijinului constant şi ferm al României pentru aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova, ministrul Titus Corlăţean a salutat apropiata vizită la Chişinău a secretarului de stat al SUA, care reprezintă o recunoaştere din partea Washingtonului a progreselor Republicii Moldova pe linia reformelor democratice şi statului de drept şi a eforturilor pentru o dezvoltare economică susţinută“, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Bucureşti.

Măsuri de securitate

Pe parcursul vizitei la Chişinău, John Kerry va fi păzit de agenţi personali, dar şi de forţele de ordine de la Chişinău. „Nu pot să vă dau detalii, dar vor fi implicaţi suficienţi poliţişti. Centrului oraşului va fi blocat şi rugăm şoferii să evite această zonă pentru a nu forma ambuteiaje“, a precizat Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale de ordine publică.

Analist de la Washington, despre vizita lui John Kerry la Chişinău: „Vine să încurajeze Moldova să continue reformele şi să se integreze în UE“

INTERVIU Ambasadorul Republicii Moldova în SUA: „Vizita lui John Kerry la Chişinău va transmite un mesaj puternic pe plan regional“

Cu o zi înainte de sosirea lui John Kerry la Chişinău,  Washingtonul denunţă presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova şi Georgiei

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite