Ion Tăbârţă: Anul 2018 nu a fost unul reuşit pentru Moldova. Am cotit de la democraţie spre un regim autoritar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Analistul politic Ion Tăbârţă e de părere că cel de-al 27-lea an de independenţă al Republicii Moldova nu poate fi considerat ca unul reuşit. În opinia sa, mulţi ar spune că în 2018 Moldova a cotit din direcţia democraţiei spre un regim autoritar, transmite IPN.

Potrivit expertului, după ce în 2016 guvernul condus de Pavel Filip a reuşit să stabilizeze situaţia politică internă şi chiar să restabilească într-o anumită măsură relaţiile cu partenerii de dezvoltare după încheierea memorandumului cu FMI, în vara lui 2017, odată cu schimbarea contestată în societate a sistemului electoral, relaţiile Republicii Moldova cu UE din nou s-au deteriorat.

Oficialii europeni au toate motivele să presupună că guvernarea de la Chişinău a schimbat sistemul electoral nu pentru a-l perfecţiona, ci pentru a se menţine la putere şi după alegeri.

Ion Tăbârţă menţionează că în ultimul an UE a insistat pe o serie de probleme existente în Republica Moldova care trebuie soluţionate. Se cere abordarea lipsei de independenţă a sistemului judiciar, investigarea fraudelor bancare, reforma electorală, protejarea spaţiului pentru o mass-media liberă. În mod constant, UE a solicitat ca reformele promise de guvernare să fie făcute şi în realitate, nu doar pe hârtie. În cele din urmă, UE a hotărât să suspende asistenţă macrofinanciară acordată Moldovei, fiinţarea mai departe fiind condiţionată politic.

Politologul a mai remarcat că în vara aceasta relaţiile Republicii Moldova s-au deteriorat dramatic şi cu alţi parteneri de dezvoltare, nu doar cu UE. Iniţial, această înrăutăţire a fost cauzată de invalidarea alegerilor primarului de Chişinău, iar ulterior de adoptarea de către Parlament a pachetului de legi privind reforma fiscală şi amnistia de capital. După aceste decizii, partenerii de dezvoltare au început să-şi pună întrebări despre cât de democratică mai este Republica Moldova şi să-şi exprime îngrijorări despre viitoarea ei traiectorie politică.

Potrivit lui Ion Tăbârţă, în acest moment perspectivele de dezvoltare a Republicii Moldova sunt confuze şi sumbre. La începutul anului viitor vor avea loc alegeri parlamentare. Primele în perioada de după independenţă care se vor desfăşura în conformitate cu sistemul electoral mixt. Asupra acestor alegeri, reieşind din ultimele evoluţii politice interne, planează mai multe suspiciuni, principalele din ele referindu-se la cât de corecte şi reprezentative vor fi aceste alegeri.

De asemenea, nu este clar care vor fi coaliţiile postelectorale, iar în dependenţă de culoarea politică a viitoarei guvernări – care va fi vectorul de dezvoltare a Republicii Moldova.  La următoarea sărbătoare a independenţii sale, Republica Moldova riscă să se afle într-o „zonă gri” a democraţiei, susţine expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite