Electorală la „umbra lui Ştefan cel Mare“. Partidele din Moldova folosesc simbolurile naţionale în campania pentru locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două partide au ales drept linie de start în campania electorală locuri şi monumente-simbol. Democraţii şi liberalii s-au lansat, astăzi, în lupta pentru primăriile şi consiliile din ţară de Ziua Tricolorului.

„Nu în zadar am ales această zi şi acest loc. Sunt simboluri ale statului Republica Moldova", a declarat Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, care şi-a prezentat candidaţii în Scuarul Catedralei Mitropolitane, pe fundalul Arcului de Triumf. „Este semnificativ că aici, în Chişinău, în inima Moldovei, PD se lansează pentru a aduce bunăstare în fiecare localitate", a adăugat Valentina Buliga, candidat la Primăria Capitalei.

image

Cu „Doamne, ajută!" şi „Hristos a inviat!", candidaţii Partidului Liberal s-au lăudat unul pe celălalt, dar mai cu seamă pe Dorin Chirtoacă, în centrul Capitalei. „Astăzi, aici, în Săptămâna Luminată, la umbra domnitorului Ştefan cel Mare, venim împreună cu soluţii pentru toate localităţile, de la Naslavcea la Giurgiuleşti, de la Tiraspol la Ungheni", a spus primarul Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedintele PL.

CIRC ŞI PÂINE

Partidele de la noi recurg tot mai des la show-uri, dar nu uită să ne „hrănească" şi cu promisiuni. „În timp ce lupta electorală devine tot mai aprigă, este normal să-şi modifice metodele. Dacă acum câţiva ani utilizarea image-maker-ilor era ceva exotic, astăzi devine un fenomen obişnuit", explică Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice. Expertul crede că partidele îşi vor consolida latura de spectacol, dar nu vor renunţa totuşi nici la alte metode, cum ar fi mersul din uşă în uşă.

Simbolurile nu sunt alese la întâmplare, spun specialiştii, fiind apropiate doctrinelor partidelor. „Ar fi cam straniu dacă PL ar ieşi la 1 mai în stradă cu drapele roşii", spune Barbăroşie. „Pentru PL figura voievodului are o încărcătură simbolică, face parte din reperele istorice româneşti. PD, probabil, a ales locaţiile centrale pentru că au o semnificaţie pentru memoria noastră colectivă" , susţine şi analistul politic Octavian Ţâcu.

„DUMNEZEU E OCUPAT"

Religia nu aduce voturi la noi. Au demonstrat-o Partidul Popular Creştin-Democrat al lui Iurie Roşca şi formaţiunea lui Valeriu Pasat, care au rămas mult sub pragul electoral la ultimele parlamentare.

„Rămânem o societate influenţată mai mult de tiparele sovietice, decât de valorile creştine", spune Octavian Ţâcu. „Dumnezeu are treburi mult mai importante decât să se uite la partide", punctează Arcadie Barbăroşie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite