Dodon: Sistemul uninominal de vot nu va trece. Propun reducerea numărului de deputaţi, implicarea cetăţenilor din Transnistria şi diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a reacţionat imediat la anunţul liderului PDM, Vlad Plahotniuc, privind necesitatea de a promova sistemului electoral uninominal în Moldova. Preşedintele susţine că schimbarea sistemului de vot aşa precum îşi doresc democraţii nu va trece. În acest sens, şeful statului solicită spijinul Partidului Socialiştilor, dar şi altor partide parlamentare şi extraparlamentare care se opun iniţiativei PD.

„Iniţiativa conducerii PDM este inacceptabilă. Această iniţiativă privind uninominalul nu este surprinzătoare. Se ştia demult despre dorinţa democraţilor de a impune un asemenea sistem de alegeri. Dar vă declar cu toată răspunderea că doar cu dorinţa vor rămâne. Uninominalul nu va trece. Această iniţiativă este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, aşa cum au fost ele formate de la Independenţă încoace”, a menţionat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Potrivit şefului statului, el se va opune în mod categoric acestei reforme „de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova”.

„Şi sunt convins că şi fracţiunea Partidului Socialiştilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament. Mizez în acest sens şi pe sprijinul altor partide parlamentare şi extraparlamentare”, a adăugat preşedintele.

Igor Dodon a subliniat că pledează pentru un mecanism mai eficient de selectare a deputaţilor şi de formare a clasei politice, însă nu precum propune PDM, „nu prin distrugerea partidelor şi prihvatizarea alegerilor”.

„Mai întâi de toate, trebuie să oferim dreptul diasporei să fie mai prezentă în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secţii de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din Republica Moldova. Numai în Rusia există sute de mii de cetăţeni care sunt limitaţi în dreptul lor de a vota, de a-şi exprima mai ferm poziţia lor politică. Aproape la fel stau lucrurile şi în Europa.
Apoi, trebuie să implicăm mai mult cetăţenii noştri din stânga Nistrului. Să deschidem secţii de votare în Transnistria, să le permitem celor de acolo să candideze în Parlamentul Republicii Moldova. Fără implicarea cetăţenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe ţară. Iar dacă vrem să întregim ţara, trebuie să fim mai deschişi şi politic, electoral.
O altă modificare importantă, este reducerea numărului de deputaţi în Parlament. Atrag atenţia în mod special la acest punct – să reducem numărul de deputaţi, de la 101 la 71”, a conchis Dodon.

Amintim că preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, că lansează o campanie publică de informare privind necesitatea de schimbare a sistemului electoral, din unul proporţional ce există actualmente, în unul uninominal (toţi deputaţii să fie aleşi pe circumscripţii uninominale). Democraţii vor veni în curând cu un proiect de lege în acest sens.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite