Dionis Cenuşă: Sondajele IMAS şi BOP arată rezultate divergente vizavi de euro-optimismul moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna decembrie 2017, au fost publicate două sondaje care confirmă tendinţele pozitive ale vectorului european. Proporţiile acestor tendinţe diferă simţitor, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Sondajul IMAS este dominat de un sentiment proeuropean amplificat, iar rezultatele acestuia, observă Dionis Cenuşa, sunt comparabile cu nivelul euro-optimismului înregistrat în Moldova în 2010, cu 2 ani până la scandalul vânătorii de la „Pădurea Domnească” şi cu 4 ani înainte de dezvăluirea furtului din sistemul bancar.

De asemenea, politologul mai observă o discrepanţă între sprijinul faţă de UE atunci când este formulată o singură opţiune geopolitică şi respectiv în cazul când respondenţii trebuie să aleagă între doi vectori distincţi. Această diferenţă este de circa 4% în cazul sondajului IMAS şi de sub 1% în Barometrul Opiniei Publice.

Dionis Cenuşa subliniază faptul că ambele sondaje au fost realizate în, practic, acelaşi interval de timp, noiembrie-decembrie 2017, când atenţia publicului a fost captivată de solicitarea perspectivei europene de către guvernare de la UE, rezultatele celui de-al 5-lea Parteneriat Estic şi semnarea acordului privind asistenţa macro-financiară a UE.

Cu toate acestea, sondajele IMAS şi BOP au elucidat doze de euro-optimism care diferă unul faţă de celălalt cu circa 12-17%, sondajul IMAS-ului comandat de PDM fiind extrem de pozitiv, scrie politologul.

El remarcă faptul că chiar şi în interiorul sondajului IMAS există date ce arată unele aspecte de incongruenţă.

Principalii factori, în opinia lui Dionis Cenuşa, au contribuit la creşterea euro-optimismului constau în promovarea activă a orientării europene de către guvernare, articularea unei poziţii mai pro-active din partea UE şi impactul limitat al apropierii de Uniunea Euroasiatică promovată de preşedintele Igor Dodon şi PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite