De ce Rusia va trimite mai multe trupe în Asia Centrală
0Rusia depune un efort considerabil pentru a-şi creşte prezenţa militară în Asia Centrală, dar motivele din spatele acestei decizii sunt multiple. Deşi Kremlinul este preocupat de ameninţarea violentă a militantismului islamist în Afganistan, motivul pentru mobilizarea mai multor trupe, este cu mult mai îngrijorător, având în vedere implicarea Chinei şi a Occidentului în teritorii în care Rusia avea influenţă în trecut.
Această îngrijorare va modela comportamentul Moscovei în Asia Centrală în anii ce urmează, se arată într-o analiză TASS.
Asia Centrală a jucat un rol important în proiectarea puterii militare ruse încă din perioada expansiunii Imperiului Ţarist, respectiv secolele XVIII şi XIX. În această perioadă, Rusia şi-a creat baze militare concurând cu Imperiul Britanic pentru o influenţă în regiune. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, state noi, precum Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kârgâzstan şi Tadjikistan făceau parte din Imperiul rus. În secolul al XX-lea ţările au fost încorporate în Uniunea Sovietică, aminteşte agenţia rusă.
După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Rusia a păstrat o prezenţă militară în Asia Centrală şi a jucat un rol major în conflictele regionale, cum ar fi războiul civil din 1992-1997 din Tadjikistan. Astăzi, Rusia are încă baze militare în Kârgâzstan şi Tadjikistan. Kazahstan este un membru al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un bloc militar dominat de Moscova. În timp ce Uzbekistanul şi Turkmenistanul nu sunt membri ai blocului, ele au legături de securitate şi militare importante cu Rusia, mai ales prin achiziţiile de arme.
Răspândirea violenţelor din Afganistan, teama guvernelor din Asia Centrală
Influenţa de lungă durată a Rusiei în Asia Centrală este observabilă şi prin recentele acţiuni ale ţării. La 2 aprilie, comandantul rus al bazei militare 201 din Tadjikistan a anunţat că Rusia va creşte numărul de trupe staţionate acolo de la 5.900 la 9.000 în următorii cinci ani şi îşi va spori echipamentul militar până în 2020. La 3 aprilie, o sursă anonimă din Staful General al armatei ruse a declarat pentru Kommersant că Rusia este pregătită să acorde 1,2 miliarde de dolari Tadjikistanului ca sprijin militar în următorii ani.
Rusia îşi va mări trupele de soldaţi în bazele militare din Tadjikistan. FOTO Stratfor
Specialişti militari ruşi au fost dispuşi la frontiera Turkmenistanului pe 24 martie. Oficialii din Turkmenistan nu au confirmat acest lucru, dar presa locală raportează că Aşgabatul a solicitat asistenţă Rusiei pentru a-şi proteja graniţa cu Afganistanul.
Oficial, aceste evoluţii sunt legate de creşterea îngrijorării faţă de răspândirea violenţelor din Afganistan în Asia Centrală. Aceasta este principala teamă legitimă a mai multor guverne din Asia Centrală, în timp ce NATO şi SUA îşi repoziţionează forţele din Afganistan. Guvernele şi-au exprimat disconfortul faţă de prezenţa militară crescută în nordul Afganistanului, inclusiv faţă de talibani şi statul islamic.
Rusia şi-a exprimat, la rândul ei, această teamă. Reprezentantul special al preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru Afganistan a precizat că luptătorii islamici din nord antrenează mii de militanţi în apropierea frontierelor Tadjikistanului şi Turkmenistanului. Summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă s-a concentrat pe această problemă. Tadjikistanul a cerut organizaţiei să facă mai mult pentru a contracara ameninţarea.
Un nou conflict afgan este posibil, dar ameninţarea este minimă
În ciuda unei creşteri mici a atacurilor militante din nordul Afganistanului, nu există nicio dovadă concretă a răspândirii atacurilor peste graniţă în statele din Asia Centrală. Ultimul mare val al ostilităţilor în Asia Centrală a fost în 1999-2001, când Mişcarea Islamică din Uzbekistan a condus atacuri în Valea Fergana, în Tadjikistan, Kârgâzstan şi Uzbekistan. Intervenţia SUA în Afganistan a distrus o mare parte din grupul militant islamist. Cei care au supravieţuit s-au dispersat în toată zona de frontieră dintre Afganistan şi Pakistan. De atunci, Uzbekistanul, Tadjikistanul şi Kazahstanul s-au mai confruntat cu atacurile militanţilor islamişti. Dar majoritatea conflictelor au fost legate de dinamica politică din zonă, nu de mişcarea din Afganistan. Un nou conflict afgan este posibil, dar până acum ameninţarea este minimă.
Alte motivaţii ale Rusiei
Dacă această posibilitate este încă o ameninţare relativ minoră, împlicarea Rusiei în Asia Centrală ar putea avea şi alte motivaţii. Moscova se află într-un impas tensionat cu Occidentul având în vedere situaţia din Ucraina, unde asistăm la un teatru al competiţiei pentru influenţă la periferia fostei Uniuni Sovietice. Asia Centrală este o altă regiune cheie în acestă competiţie. Regiunea dispune de resurse de petrol şi gaze naturale considerabile, care sunt atractive pentru Uniunea Europeană, ce urmăreşte să-şi diversifice aprovizionarea cu energie şi să-şi încheie dependenţa de Rusia. Europa a urmărit deja ca Turkmenistanul să adere la proiectul conductei transcaspice.
SUA au fost, de asemenea, active ca jucător important în Asia Centrală, în special în ceea ce priveşte securitatea. Americanii nu mai folosesc baze militare din Asia Centrală care au fost în trecut centre logistice pentru operaţiuni în Afganistan, precum baza aeriană Kant în Kârgâzstan sau baza aeriană Karshi-Khanabad în Uzbekistan. Aceste baze, cu toate acestea, au lăsat o moştenire regională. Washingtonul mentine unele operaţiuni de securitate care includ şi operaţiuni antidrog cu Kârgâzstan şi Tadjikistan.
Statele Unite ale Americii şi-au exprimat, de asemenea, interesul crescut pentru respectarea angajamentelor. Comandantul american, generalul Lloyd Austin, a declarat că Statele Unite ale Americii au fost dispuse să ofere echipamente şi tehnologii militare să sprijine eforturile Turkmenistanului de a asigura graniţa cu Afganistanul. Statele Unite ale Americii, de asemenea, au anunţat în ianuarie că vor acorda Uzbekistanului peste 200 de maşini rezistente cu protecţie anti-mine folosite anterior de SUA în reţeaua de distribuţie din Afganistan. Astfel de gesturi indică o dorinţă americană de a dezvolta şi mai mult relaţii de securitate şi cooperare cu statele din Asia Centrală.
Uniunea Eurasiatică, intrumentul limitat al Moscovei în lupta pentru influenţă
Eforturile de extindere militară ale Moscovei provin parţial din îngrijorarea cu privire la aceste declaraţii şi intenţii ale americanilor. Dar Rusia nu s-a limitat la implementarea personalului militar. Moscova a extins domeniul de aplicare şi de membru al Uniunii Eurasiatice pentru a include o cooperare mai largă cu privire la mai multe aspecte, inclusiv controalele la frontieră. Kazahstanul este deja membru şi Kârgâzstan se va alătura în curând. Rusia a crescut numărul de exerciţii ale OTSC. De asemenea, a solicitat Uzbekistanului şi Turkmenistanului să coopereze mai mult cu blocul de securitate, deşi ambele au ezitat iniţial.
Cu toate acestea, capacitatea Moscovei de a-şi consolida poziţia în Asia Centrală va fi limitată. Rusia are o economie slabă. Deja mulţi imigranţi din Asia Centrală care au lucrat în Rusia mult timp au plecat, provocând o scădere a remitenţelor provenite în regiune. Occidentul şi, în special, Statele Unite, vor continua să aibă o influenţă în regiune. China, de asemenea, va continua să facă incursiuni economice şi energetice.
Între timp, instabilitatea în regiune va creşte. Mai mult decât atât, creşterea demografică şi concurenţa pe resursele de apă sunt de natură să ameninţe securitatea regiunii. Poziţia Rusiei în Asia Centrală va fi testată în următorii ani. Militantismului islamic este doar un aspect al mai multor mize pentru Moscova şi guvernele din Asia Centrală.
Astăzi, Rusia are încă baze militare în Kârgâzstan şi Tadjikistan. Kazahstan este un membru al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un bloc militar dominat de Moscova. Iar Uzbekistanul şi Turkmenistanul au legături de securitate şi militare importante cu Rusia, mai ales prin achiziţiile de arme.