Cine sunt cei patru judecători care l-au ales pe socialistul Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al CCM, fapt ce a stârnit un val de critici în societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Ţurcan, deputat socialist controversat din anturajul lui Igor Dodon, ex-ministru de Interne, ex-deputat din partea PCRM, condus de Vladimir Voronin, a fost ales în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale. Acest fapt a stârnit un val de critici în societate. Jurnalişti, politicieni din opoziţie şi chiar din Blocul ACUM, aflat la guvernare cu Socialiştii, au atenţionat despre riscul preluării controlului asupra CCM de către Dodon.

UPDATE Domnica Manole a declarat că nu a votat pentru Vladimir Ţurcan. Dacă aceste afirmaţii sunt autentice, aceasta înseamnă că doar trei judecători l-au votat pe Vladimir Ţurcan, deşi a fost nevoie de majoritatea voturilor, adică cel puţin patru.

Conform procedurii, preşedintele CCM este ales în funcţie cu votul majorităţii judecătorilor CCM, adică sunt necesare cel puţin patru voturi. Votul este secret. În total, Curtea este formată din şase judecători: doi sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, doi sunt numiţi de Parlament şi alţi doi de Guvern.

Judecătorii CCM din partea Guvernului, Liuba Şova şi Nicolae Roşca, au declarat public că nu au sprijinit candidatura lui Vladimir Ţurcan la şefia CCM. Acest fapt înseamnă că Vladimir Ţurcan putea fi ales cu voturile celorlalţi judecători rămaşi, şi anume: Domnica Manole, Vladimir Ţurcan (care s-a votat pe el), Eduard Ababei şi Serghei Ţurcan (ultimii doi din partea CSM). 

Reacţia Domnicăi Manole, judecătoare apropiată de Andrei Năstase şi care l-ar fi votat pe Vladimir Ţurcan la şefia CCM

Domnica Manole refuză să spună cum a votat, accentuând că votul este secret şi că riscă să-şi piardă mandatul dacă face dezvăluiri în acest sens. Totuşi, ea a sugerat subtil că nu l-ar fi votat pe Vladimir Ţurcan. Însă, fără votul ei, şi dacă sunt veridice declaraţiile lui Şova şi Roşca, ar fi doar trei voturi în favoarea lui Ţurcan, ceea ce înseamnă că socialistul nu putea ajunge în funcţie.

„Resping categoric toate acuzaţiile aduse în adresa mea, inclusiv şi totul ce s-a vorbit despre votul meu. Nu sunt eu persoana faţă de care ar trebui să se înainteze asemenea învinuiri. 
Niciodată nu am acceptat şi nu voi accepta vreodată careva presiuni ilegale asupra mea. Nu am fost influenţată de nimeni în exercitarea acestui vot. Eu, cât şi colegii mei nu am fost informaţi şi nu am cunoscut faptul că au existat posibile tentative pentru favorizarea votului. Am jurat în faţa poporului să respect Constituţia, să mă supun în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei, indiferent de conjunctură politică şi presiuni din exterior. Secretul votului la alegerea preşedintelui Curţii Constituţionale este un principiu constituţional,statuat în Constituţie la art. 136 alin.3, motiv pentru care în calitatea mea de judecător constituţional, sunt obligată sa-l respect, indiferent de utilitatea sau logica acestuia. Obligaţia de a mă supune în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei, ţine de esenţa funcţiei exerciţiul căreia mi-a fost încredinţată.
În calitatea mea de judecător al CC, nu-mi pot permite sa-mi încalc jurământul pentru a-mi apăra propria persoană împotriva atacurilor mediatice la care sunt supusă, deoarece misiunea care mi-a fost încredinţată este de a apăra ordinea constituţională, aşa cum aceasta este edictată de Constituţie.
Rămân în continuare fidelă valorilor europene şi statului de drept”, a scris Manole pe Facebook.

Prim-ministra Maia Sandu consideră că votul pentru Ţurcan a fost viciat şi a cerut judecătorilor să spună public pentru cine au votat

„Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine şi-a dat votul. În situaţia în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acţionăm în consecinţă. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârşească cu preluarea controlului asupra unei instituţii-cheie de către o altă forţă politică, indiferent care ar fi aceasta”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

De menţionat că Maia Sandu a fost criticată de către democratul Andrian Candu, Partidul Liberal şi vicepreşedinta Mişcării Populare Antimafie, Daniela Bodrug, liderul USB, Valeriu Munteanu, ex-premierul Iurie Leancă, ex-premierul Pavel Filip, expertul politic Dionis Cenuşă etc., pentru faptul că ar fi admis ca Vladimir Ţurcan să ajungă la şefia CCM.

Precizăm că judecătoarea Curţii Constituţionale (CCM) Liuba Şova a dezvăluit, pentru TV8, că alegerea socialistului Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al Curţii ar fi fost aranjată şi că votul pentru acesta este rezultatul unei decizii luate din timp. Din cei şase mebri ai CCM, doar patru au votat pentru Ţurcan, iar Şova nu se numără printre ei.

Ministra Justiţiei, Olesea Stamate, susţine că dezvăluirile făcute de judecătoarea Curţii Constituţionale Liuba Şova, despre faptul cum a fost socialistul Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al Curţii constituie temei de anulare a rezultatului votului.pentru a evita inca o lovitura puternica asupra credibilitatii acestei institutii.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, care este şi copreşedintele Blocului ACUM, afirmă că alegerea socialistului Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale „este de o gravitate fără margini”.

Preşedintele Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, spune că alegerea lui Vladimir Ţurcan ca preşedinte al Curţii Constituţionale este încă „o palma pe obrazul celor de bună credinşă care au susţinut ACUM şi i-au dat votul”.

Fostul preşedinte al Parlamentului, democratul Andrian Candu, a transmis un mesaj ironic pentru premierul Maia Sandu, pe care o felicită cu „depolitizarea”

Igor Dodon consideră „că cea mai corectă şi mai cumpătată poziţie a factorilor politici acum constă în abordarea neutră şi imparţială a proceselor interne ale CC, fără preferinţe sau animozităţi personale afişate public”

Deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată de Igor Dodon, a fost propus la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului, alături de fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole, persoană apropiată de Andrei Năstase. Ambii au fost numiţi în funcţie cu votul majorităţii parlamentare ACUM-PSRM. 

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005, a fost ambasadorul R.Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite