Chişinăul, criticat dur în Parlamentul European: „Plahotniuc şi oligarhii aserviţi Moscovei distrug statul de drept”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlamentul european

Parlamentul European a organizat marţi, 13 noiembrie o dezbatere comună privind implementarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova. În cadrul şedinţei plenare, guvernarea de la Chişinău a fost dur criticată de către eurodeputatul Petras Auštrevičius, raportor pe cazul Republicii Moldova, dar şi de către alţi deputaţi care au luat cuvântul pentru a se expune cu privire la situaţia politică de la Chişinău.

În discursul său, în care a prezentat raportul Comisiei pentru afaceri externe cu privire la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE - Moldova, Petras Austrevicius a declarat că este îngrijorat de situaţia politică din Republica Moldova, menţionând că Chişinăul se îndepărtează de la standardele democratice.

„Regret că autorităţile moldoveneşti aleg să ignore avizul comun şi recomandările unor instituţii europene consacrate, printre care şi Comisia de la Veneţia. Sunt vizate mai ales recentele modificări aduse legislaţiei electorale. Parlamentul şi alte instituţii europene au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a explica Chişinăului că legislaţia electorală nu trebuie schimbată. Mă supără că avizul Comisiei Europene nu a fost luat în vedere”, a afirmat Austreviciuc.

El a vorbit şi despre alte constatări îngrijorătoare în privinţa R. Moldova, precum decizia instanţei de a invalida alegerile din Chişinău, lipsa transparenţei în investigarea fraudei bancare de peste 1 miliard de dolari. Eurodeputatul consideră că cele două rapoarte pe cazul fraudei bancare, Kroll 1 şi Kroll 2, ar trebuie publicare, iar persoanele implicate în frauda bancară să fie trase la răspundere.

Europarlamentarul s-a referit şi la modificarea legislaţiei fiscale, în mod deosebit la legea privind amnistia fiscală: „schema de amnistie fiscală este îndoielnică, lipsită de logică şi transparenţă”.

„UE nu a avut altă posibilitate decât să suspende aistenţa financiară din partea UE”, a subliniat eurodeptatul.

Potrivit lui, alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 sunt capitale pentru viitorul Republicii Moldova şi pentru relaţiile cu UE.

Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a afirmat că este de acord cu tezele din raportul pe cazul R. Moldova.

„Moldova a făcut ceva progrese în domeniul economic, consolidare fiscală şi restructurare bancară în urma fraudei bancare care a fost descoperită în 2014”, a spus Johannes Hahn.

Acesta a reiterat îngrijorările UE faţă de Moldova, referindu-se la respectarea statului de drept, asigurarea unor alegeri libere şi corecte, asigurarea independenţei mass-media şi societăţii civile.

Hahn a menţionat că a fost subminat statul de drept mai ales în urma invalidării alegerilor din Chişinău.

Johannes Hahn a cerut Chişinăului continuarea reformelor şi acţiuni imediate în dosarul privind investigarea fraudelor bancare, lupta împotriva corupţiei şi să fie garantat că alegerile parlamentare vor fi libere şi corecte.

Hahn a propus ca susţinerea financiară a UE să fie îndreptată direct către cetăţeni, prin sprijinrea mass-mediei, societăţii civile şi a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Eurodeputata Rebecca Harms la fel a criticat situaţia din Moldova, subliniind că este mai îngrijorătoare decât cea din Georgia. Ea s-a referit, de asemenea, a vorbit despre problema invalidării alegerilor din Chişinău şi frauda bancară, dar a accentuat şi problema privind expulzarea celor şapte profesori turci, calificând acţiunea respectivă drept „răpire”.

Eurodeputatul Helmut Scholtz a menţionat că atât Georgia, cât şi Moldova sunt departe de procesele de modernizare şi integrare europeană. El a afirmat că în ambele state opozanţii regimului sunt închişi.

Eurodeputata Monica Macovei a declarat că „Plahotniuc şi oligarhii aserviţi Moscovei distrug statul de drept şi justiţia independentă”.

„Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, iar Plahotniuc şi acoliţii săi trăiesc în lux”, a declarat Macovei.

Eurodeputatul Siegfried Mureşan a afirmat că Guvernul de la Chişinău este un obstacol în dorinţa UE de a ajuta cetăţenii R. Moldova: „Dacă autorităţile de la Chişinău nu recunosc rezultate alegerilor din Chişinău înseamnă că acţionează împotriva oamenilor”, a subliniat Mureşan.

Eurodeputatul Andi Cristea a afirmat că europarlamentarii, din păcate, oferă cetăţenilor R. Moldova un raport politizat, parte a strategiei de comunicare a opoziţiei de la Chişinău.

„Ce trebuia să fie un mesaj instituţional a devenit un comunicat de presă”, a spus Cristea.

Potrivit paginii oficiale a Parlamentului European, raportul respectiv a fost elaborat în contextul împlinirii a patru ani de la semnarea de către UE a trei acorduri de asociere (AA), inclusiv a unui acord privind o zonă de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA) cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, şi la doi ani de la deplina sa intrare în vigoare. Parlamentul European a decis să evalueze nivelul de punere în aplicare a acestor acorduri, în conformitate cu angajamentul său ferm faţă de cei mai apropiaţi parteneri estici şi faţă de relaţiile lor cu UE.

În cadrul pregătirii prezentului raport, pe lângă reuniunile sale periodice şi frecvente cu autorităţile Republicii Moldova, cu liderii opoziţiei şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai SEAE, Comisia pentru afaceri externe a întreprins o misiune de anchetă în Republica Moldova în aprilie 2018 şi a comandat trei studii ale experţilor publicate în ultimele şase luni – privind reforma electorală, nivelul de punere în aplicare a AA şi cadrul instituţional al acestei puneri în aplicare.

Raportul urmează să fie votat de Parlamentul European miercuri, 14 noiembrie, alături de un proiect de rezoluţie care aduce mai multe critici la adresa Republica Moldova, în mare parte expuse de eurodeputaţi mai sus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite