Ce se ascunde în umbra intensificării relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sovietul Suprem de la Tiraspol. Foto: Adevarul
Sovietul Suprem de la Tiraspol. Foto: Adevarul

Guvernul de la Chişinău încearcă să folosească Transnistria pentru a-şi restabili relaţiile bune cu Federaţia Rusă, iar Tiraspolul se teme ca nu va mai putea exporta în UE începând cu 2016/ Aceste două motive stau la baza intensificării relaţiilor dintre ambele maluri ale Nistrului.

Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Şeful catedrei relaţii internaţionale a Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova, Nicolae Afanas, consideră că Guvernul de la Chişinău încearcă să folosească Transnistria pentru a-şi restabili relaţiile bune cu Federaţia Rusă. „Transnistria reprezintă o anticameră pentru Guvernul de la Chişinău pentru a-şi restabili bunele relaţii cu Federaţia Rusă. Chişinăul are nevoie de aceste relaţii pentru a reveni din nou pe piaţa rusească”, a opinat Afanas.

Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, consideră că administraţia de la Tiraspol este interesată în intensificarea negocierilor cu Chişinăul, pentru a putea exporta pe piaţa europeană. „Problemele fermierilor moldoveni şi ale şcolilor cu predare în limba română din regiunea separatistă nu sunt subiectele principale la ordinea zilei. Tiraspolul va face mai multe cedări. Există o temere că începând cu anul 2016 agenţii economici din stânga Nistrului nu vor mai putea exporta direct pe piaţa UE, decât prin intermediul Republicii Moldova”, a spus Ciurea. 

Expertul în drept constituţional, Vitali Catană, a opinat că ar fi o greşeală dacă Chişinăul ar încerca să folosească negocierile cu Transnistria pentru a reveni pe piaţa din Est. „Există mai multe soluţii. Statul nu trebuie să facă politici după cum doreşte un fermier care este prieten cu Igor Dodon. Chişinăul are mai multe oportunităţi ca să-i pună la respect pe cei din administraţia de la Tiraspol. Una din ele ar fi restricţiile de circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova”.

Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, s-a arătat convins că negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol nu vor avea finalitatea aşteptată. „Sunt convins că nu va fi niciun rezultat. Tiraspolul urmăreşte doar scopul de a se menţine ca stat, iar Federaţia Rusă nu doreşte altceva decât să-şi extindă influenţa”, a declarat Caraman.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite