Blocul UNIREA urmează să se transforme în blocul electoral UNIREA şi să participe în alegerile locale
0Blocul UNIREA recent format, din care fac parte trei partide politice şi trei asociaţii unioniste, urmează să se transforme în unul electoral pentru a participa la următoarele alegeri locale care vor avea loc anul curent. De asemenea, în acest bloc sunt aşteptate încă cel puţin cinci partide politice care îşi au drept deziderat Unirea Republicii Moldova cu România.
Despre aceasta au anunţat patru dintre cei şase lideri ai formaţiunilor care fac parte din blocul UNIREA, transmite IPN.
Preşedintele Asociaţiei Unirea-ODIP, Vlad Bileţchi, spune că scopul blocului ar fi cel electoral, dar şi promovarea dezideratului unirii în rândul populaţiei. Totodată, liderul Unirea-ODIP spune că obiectivul blocului nou creat nu este doar alegerile, dar acesta înseamnă o platformă pe care se întâlnesc toate formaţiunile civice şi politice care promovează Unirea. Vlad Bileţchi spune că înainte de formarea blocului nu au fost trimise invitaţii de participare în cadrul lui altor formaţiuni pentru că nu s-a dorit ca să se compromită ideea creării blocului Unirea.
„N-a fost nevoie de negocieri, de cedări, de pacte semnate cu sânge etc. Au fost trei zile, în fiecare zi câte o oră de discuţii şi în ultima zi a fost planificarea discursurilor privind anunţarea blocului. Nici nu putem să spunem că au fost negocieri, doar nişte coordonări ca lucrurile să fie puse bine cap la cap”, a menţionat activistul.
Preşedinta Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, susţine că forţele unioniste au o datorie legată de coagulare faţă de unionişti. Politiciana spune că toate discuţiile şi tentativele unor forţe de a se coagula pot fi percepute ca o etapă pregătitoare.
„Ceea ce ne bucură este că s-a găsit voinţă politică şi intelectuală ca să facem acest lucru destul de bine şi repede. Eu mă bucur că tinerii unionişti sunt alături de noi şi noi alături de ei”, spune Vitalia Pavlicenco. Potrivit ei, acest exemplu de unire a forţelor poate fi urmat şi de alte entităţi politice şi sociale.
Vicepreşedintele Partidului Liberal Reformator, Tatiana Potâng, spune că până acum a invitat la dialog formaţiunile politice, iar acest format de dialog s-a dovedit a fi perdant pentru că nu s-a încheiat cu un rezultat. Tatiana Potâng spune că PLR în alegeri a susţinut blocul ACUM, dar a decis atunci că după scrutin va începe să lucreze „de la firul ierbii ca să poată aduce unirea pentru fiecare om în parte”.
„Toată lumea care am fost la acele discuţii eram bine intenţionaţi. Acesta a fost elementul care ne-a unit”, a spus vicepreşedinta PLR. Potrivit ei, acest model de consolidare a forţelor s-a dovedit a fi cela mai eficient la etapa actuală.
Fostul preşedinte al Asociaţiei „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu, spune că blocul Unirea a expediat invitaţii pentru cinci partide unioniste: Partidul Liberal, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Liberal Democrat, Partidul „Mişcarea Antimafie” şi Partidul Acţiunea Democratică. Potrivit lui, încă nu au venit răspunsuri privind eventuale discuţii, dar reprezentanţii blocului intenţionează să meargă personal la aceste cinci formaţiuni. Anatol Ursu spune că blocul Unirea urmează să se transforme într-un bloc electoral care trebuie semnat doar de formaţiunile politice. „Suntem într-o campanie activă de încercare a ne alătura celelalte partide unioniste de pe arena politică din Republica Moldova”, spune Anatol Ursu.
Anunţul privind crearea blocului Unirea a fost făcut pe 5 aprilie. Din acesta fac parte: Partidul Naţional Liberal, Asociaţia Unirea-ODIP, Partidul Liberal Reformator, Asociaţia „Tinerii Moldovei”, Blocul Unităţii Naţionale şi Partidul Politic Democraţia Acasă.