Andrei Năstase: Acţiunile lui Igor Dodon întrunesc circumstanţele unei urmăriri penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Liderul PPDA, Andrei Năstase, consideră că acţiunile lui Igor Dodon întrunesc circumstanţele pentru iniţierea de către procurorul general a urmăririi penale pentru spălare de bani, corupere pasivă, abuzul de putere sau abuzul de serviciu, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu şi obţinerea frauduloasă a mijloacelor din fonduri externe, transmite IPN.

Andrei Năstase a spus, în cadrul unei conferinţe de presă marţi, 26 septembrie, că preşedintele Igor Dodon a încălcat flagrant Legea privind asigurarea activităţii preşedintelui Republicii Moldova, Legea privind transparenţa în procesul decizional şi Legea privind achiziţiile publice. 

În acest context, Platforma Demnitate şi Adevăr a adresat mai multe apeluri publice organelor coercitive şi factorilor decizionali, inclusiv aparatului Preşedintelui şi Cancelariei de Stat, pentru a face lumină asupra procesului de reconstrucţie a vilei prezidenţiale de la Condriţa şi reparaţiei clădirii Preşedinţiei de pe bulevardul Ştefan cel Mare, cele două edificii fiind proprietate publică.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a declarat că, în conformitate cu prevederile Legii privind asigurarea activităţii preşedintelui Republicii Moldova, cheltuielile pentru executarea prevederilor prezentei legi se acoperă din mijloacele financiare şi materiale ale Cancelariei de Stat şi Aparatului Preşedintelui, prevăzute în bugetul de stat. Deci, legislaţia în vigoare nu oferă posibilitatea atragerii altor fonduri, care nu sunt contabilizate în bugetul de stat.

„Din declaraţiile şefului statului, foarte seci şi evazive, reiese că la reconstrucţia vilei de la Condriţa şi reparaţia clădirii Preşedinţiei au fost şi sunt utilizate mijloace băneşti extrabugetare şi de provenienţă obscură. Potrivit lui Igor Dodon lucrările de reparaţie la Preşedinţie sunt finanţate de către Turcia. Însă, niciun acord internaţional pe acest subiect nu a fost aprobat, ratificat şi publicat în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a spus Andrei Năstase, subliniind că pe paginile oficiale ale Agenţiei Achiziţiilor Publice, ale Cancelariei de Stat şi Preşedinţiei lipsesc orice informaţie despre lucrările de construcţie, atât la reşedinţa de la Condriţa, cât şi la edificiul Preşedinţiei.

De asemenea, Andrei Năstase a spus că în condiţiile unui „stat capturat”, cu o procuratură controlată politic şi un procuror general desemnat la comandă, Platforma DA face apel către procurorii şi ofiţerii oneşti din cadrul Procuraturii Generale şi, respectiv, Centrul Naţional Anticorupţie să se autosesizeze şi să iniţieze un dosar penal pe marginea faptelor expuse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite