Sergiu Tofilat: Există tangenţe între frauda bancară şi laundromatului rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul comunităţii „WatchDog” Sergiu Tofilat spune că există două tangenţe între frauda bancară care s-a produs în Republica Moldova şi laundromatul rusesc. Potrivit lui, tangenţele se referă la modificările de legislaţie pentru a facilita schemele respective şi inacţiunea instituţiilor de stat. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea „Important” de la postul TVC21, transmite IPN.

Potrivit lui, de prevenirea schemei laundromatului erau responsabile Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie. Aceasta pentru că s-a operat cu tranzacţii fictive garantate de cetăţeni din Republica Moldova. Pe când, în schema miliardului cea mai mare responsabilitate o poartă Banca Naţională pentru că avea multe instrumente să prevină această fraudă, spune expertul.

În cazul laundromatului existau datorii fictive care erau stinse prin ordonanţe ale instanţelor judecătoreşti, iar în cazul fraudei bancare a fost vorba de credite fictive şi activităţi economice fictive.

Expertul spune că în cazul furtului miliardului erau acordate credite neperformante unor companii fondate cu puţin timp înainte de a cere aceste credite. În acest caz, Banca Naţională trebuia să-şi dea seama că era vorba despre credite neperformante şi să intervină.

Despre laundromatul rusesc, Sergiu Tofilat spune că se vor afla mai multe informaţii când se va ajunge la examinarea materialelor din dosar. „Ceea ce vedem pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că aici trebuie să ne preocupe, noi vedem că nimeni nu a fost sancţionat. Da, au fost transmise în instanţă dosarele pe judecătorii implicaţi, dar nu sunt ei responsabili de organizarea a tot ce s-a întâmplat cu această schemă”, a spus el.

Recent, „WatchDog” a publicat un studiu potrivit căreia pe parcursul anilor 2010-2014 circa 70 miliarde de dolari americani de la băncile ruseşti au fost spălaţi prin intermediul instanţelor şi băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătoreşti ilegale privind datoriile false. Fondurile „curăţate” au fost transferate în continuare către un grup de societăţi de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite