Leul slab înghite majorările salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii trei ani (mai 2011 - mai 2014), salariile medii nominale în lei ale angajaţilor din Republica Moldova au crescut cu peste 25%, însă, calculate în euro, acestea s-au majorat cu doar 11%, iar în dolari – cu 5,4%

Ultimele date statistice arată că salariul mediu pe economie a fost în luna mai de 4.032,6 lei, în creştere cu 7,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În sfera bugetară salariile au crescut mai lent, cu doar 4,9%, retribuţia medie constituind 3.505,6 de lei.

Recalculat în valută forte însă, salariul mediu pe economie a înregistrat o scădere. De exemplu, în euro salariul mediu în luna mai 2014 a fost cu 7,4% mai mic faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 8% sub nivelul lunii mai 2012. În dolari, leafa medie este cu 3% mai mică în comparaţie cu luna mai 2013 şi, practic, egală cu cea din mai 2012.

În trei ani, salariile în dolari au crescut cu doar 5,4%

Calculele efectuate de „Adevărul“ relevă că în ultimii trei ani, adică din mai 2011 şi până în mai 2014, salariile medii nominale calculate în lei au crescut cu 25,4%, în timp ce în euro creşterea a fost de 11%, iar în dolari - de cinci ori mai mică, de doar 5,4%.

Creşterea reală a salariilor este şi mai mică, ba chiar inexistentă. De vină este devalorizarea leului din ultimii ani, care a afectat în mod direct remunerarea angajaţilor.
Viorica Antonov, expertă în probleme sociale, consideră că nu ar fi tocmai corect să fie comparată evoluţia salariilor în lei cu cea în dolari sau euro. „Salariile în ţara noastră sunt calculate în lei şi toate plăţile pentru mărfuri şi servicii se fac în moneda naţională, respectiv, aceste comparaţii nu oferă o imagine destul de corectă a evoluţiilor. Dacă e să comparăm evoluţia salariilor la noi şi în statele vecine, atunci normal că vom lua ca bază valoarea într-o valută străină“, susţine specialista.

Deprecierea leului loveşte în cei plătiţi în lei

Tatiana Lariuşin, directoare de programe la IDIS Viitorul, este de părere că, pe termen scurt, deprecierea leului a avut efecte pozitive, cum ar fi creşterea valorii în lei a remitenţelor, care a stimulat consumul şi a adus mai mulţi bani la bugetul de stat de pe urma achitării TVA şi a accizelor de către importatori. În plus, a oferit avantaje pentru producătorii locali, care pot mai uşor să-şi vândă marfa.

„Pe termen lung, devalorizarea loveşte, însă, direct în capacitatea de plată a populaţiei. Ţinând cont că suntem o ţară care importă de două ori mai multe mărfuri decât exportă, deprecierea monedei naţionale duce la scumpirea produselor de import şi îi afectează, în primul rând, pe cei care primesc salarii şi pensii în lei, iar aceştia sunt majoritatea“, constată Tatiana Lariuşin.

Potrivit ei, cei care sunt plătiţi în valută şi cei care trăiesc din remitenţe par să fie favorizaţi în acest caz. „Dar aceştia reprezintă doar o treime din populaţie“, constată Lariuşin. În opinia economistei, majorarea salariilor unor categorii de angajaţi din sectorul bugetar va îmbunătăţi situaţia, dar felul cum au fost operate majorările şi momentul ales pentru acestea denotă că decizia a avut un caracter electoral pronunţat.

Leul va rămâne stabil

Pe de altă parte, Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains, prognozează că până în luna octombrie am putea să ne aşteptăm la o apreciere nesemnificativă a monedei naţionale. „Estimările arată că dolarul poate coborî până la cotaţia de 13,7 lei. Acesta este nivelul care pare a fi optim şi pentru finanţele ţării. O eventuală apreciere mai semnificativă a leului va lovi în veniturile bugetar, dar nu cred că vom trece de nivelul de 13,7 lei pentru un dolar“, explică economistul.

În opinia lui Mihalache, embargourile ruseşti au deja efecte negative şi vor provoca o reducere a consumului a importurilor, ceea ce va lovi în veniturile bugetare, dar şi în cele ale populaţiei, în special din zonele rurale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite