Guvernatorul BNM îl acuză pe Iurie Leancă că nu a acţionat în cazul devalizării băncilor de la Chişinău
0Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, susţine că insituţia pe care o reprezintă nu a putut interveni la timp în cazul celor trei bănci devalizate din cauza că Guvernul nu a luat o decizie în acest sens.
Drăguţanu a explicat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că acuzaţiile care i se aduc BNM în ceea ce ţine de inacţiunea în cazul băncilor furate sunt nefondate, deoarece autorităţile au fost informate încă din 2013 despre situaţie. „BNM a informat preşidenţia. Noi am avut şedinţe a Consiliului Suprem de Securittate în privinţa sistemului bancar, cu problema spălării banilor pin intermediul unei bănci şi privind plasamentelor semnificative în băncile din Federaţia Rusă de la cele trei bănci, în special de Banca de Economii. Lunar a fost informat Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară, care era condus de Iurie Leancă. În discuţii formale sau informale erau invitaţi reprezentanţii organelor de anchetă pentru a găsi o soluţie pentru această situaţie”, adeclarat guvernatorul BNM.
Totodată, el susţine că din 2013 şi până în septembrie 2014 au fost şapte misiuni ale Băncii Mondiale şi FMI unde BNM comunica despre faptul că dacă nu se oferă garanţiile de stat, iar insituţia va interveni cu întârziere, costurile vor fi cu mult mai mari. „La una dintre întâlniri, un expert internaţional i-a spus lui Iurie Leancă: „Dumneavoastră nu înţelegeţi că ţara voastră este prădată?”. Dacă noi interveneam în ianuarie 2014 fără garanţie, BNM nu avea posibilitatea să ofere creditele de urgenţă şi acestev trei bănci ar fi falimentat dezordonant. Era vorba de 25% din suma totală a depozitelor şi ar fi urmat o catastrofă în sectorul bancar”, a explicat Drăuţanu.
Şeful BNM s-a arătat deranjat de faptul că ex-premierii Iurie Leancă şi Chiril Gaburici acuză insituţia pe care o reprezintă de faptul că situaţia la cele trei bănci a ajuns lşa această fază critică. „Să ne spună dl. Leancă de câte ori a vorbit cu dl. Şor despre aceste probleme. Câte poveşti i-a spus dl. Şor lui dl. Leancă despre plasamentele aduse şi ce s-a întâmplat în final. Au fost poveşti pentru mici copii. BNM nu şi-a luat garanţia şi este evident că noi am fost ostateci. Pentru mine a fost o surpriză şi declaraţiile dlui. Gaburici. BNM a prezentat Guvernului încă în martie un program de lichidare a băncilor”, a declarat Dorin Drăguţanu.
Amintim că Iurie Leancă a declarat anterior referitor la jaful de la BEM că experţii i-au spus că diminuarea cotei statului va aduce ulterior beneficii. „Am fost doar prim-ministru, nu am fost nici procuror, nici judecător. Nu depinde doar de Guvern. Să nu ne axăm doar pe instituţiile Executivului, ci pe instituţiile autonome, care se subordonează cumva Parlamentului, dar pe care, de fapt, nu le controlează nimeni. Şi sau se ia o decizie arbitrară, deseori absolut incorectă a conducerii acestor instituţii, sau sunt anumite interese meschine care generează doar distorsiuni în sistem. Iată BNM, iată Consiliul Concurenţei, iată ANRE”, a afirmat Iurie Leancă la postul TV „JurnalTV”.