Scandalul în jurul atacului raider la cea mai mare bancă din Republica Moldova revine. Banca Naţională poate bloca drepturile a patru acţionari
0Curtea de Apel a anulat decizia judecătoriei Buiucani din 12 iunie 2013, care a interzis Băncii Naţională a Moldovei (BNM) să suspende dreptul de vot al noilor acţionari ai Moldova Agroindbank, pe care BNM i-a identificat că au acţionat în mod concertat.
Patru acţionari noi de la Moldova Agroindbank, care deţin 7,8% din acţiuni, nu vor putea participa la Adunarea Generală Extraordinară a acţionarilor din 22 octombrie.
Asta după ce Curtea de Apel a casat decizia Judecătoriei Buiucani, prin care Băncii Naţionale i s-a interzis să se implice în activitatea noilor acţionari de la Moldova Agroindbank, anunţă Publika TV.
În iunie, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu anunţa că există suficiente probe care arată că cinci din cei şapte noi acţionari de la Moldova Agroindbank (MAIB) au acţionat concertat în baza unei înţelegeri. Cele cinci companii deţineau în iunie împreună 17,2% din acţiuni. În urma unor tranzacţii companiile şi-au redus participaţia.
După decizia instanţei de apel BNM va informa în decurs de cinci zile acţionarii despre blocarea drepturilor acestora. Cele patru companii vor avea la dispoziţie o perioadă de 60 de zile ca să solicite de la BNM permisiunea de a deţine o cotă substanţială din capitalul MAIB. Dacă nu se va întampla aşa sau BNM va refuza eliberarea permisiunii, atunci acţionarii vor trebui în termen de trei luni să-şi vândă acţiunile. În cazul în care după expirarea acestui termen proprietarii nu-şi vor vinde acţiunile acestea ar putea fi anulate, iar MAIB ar putea emite altele, pe care le va vinde la bursă, iar banii vor fi puşi la dispoziţia foştilor proprietari.
Amintim că în urma unui şir de tranzacţii ce au avut loc începând cu luna martie şi până la 18 mai, 30,2% din acţiuni ale Moldova Agroindbank au ajuns să fie controlate de şapte firme înregistrate în Marea Britanie, Cipru si Letonia, fiecare companie detinând o cotă de sub 5%, care, pentru a fi cumpărată, nu necesită obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM. Între noi acţionari şi administaţia băncii s-a iscat un veritabil război, care s-a finalizat cu demisia fostului preşedinte al MAIB, Natalia Vrabie şi alegerea unei noi conduceri.