Victimele deportărilor din Basarabia, comemorate la Chişinău. „Operaţiunea Sud a lăsat urme adânci în mentalul colectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea mare val de deportări din Basarabia, denumit în istoriografie "Operaţiunea Sud". În noaptea de 5 spre 6 iulie, peste 35.000 de persoane au fost încărcate în marfare şi duse cu forţa în Siberia şi Kazahstan. Evenimentul este marcat printr-o serie de manifestări la Chişinău, dar şi-n alte localităţi ale Republicii Moldova.

Comemorarea a început la monumentrul din faţa Gării Chişinău. Preşedintele Nicolae Timofti a povestit că şi familia bunelului lui, formată din şapte persoane, a fost încărcată în vagoanele de vite la Floreşti şi deportate Blagoveşcensk.

„Cuvintele nu au capacitatea să transmită ororile şi umilinţele la care au fost supuşi acei oameni. Mii de patrioţi de-ai noştri au rămas acolo. Operaţiunea Sud a fost bine planificată. Trimişii unei puteri străine, cu steluţă roşie cu seceră şi ciocan pe epoleţi, ne-au exterminat atunci elita, din care făceau parte preoţi, proprietari de pământ, ingineri, doctori, militari, învăţători. Tragedia nu înseamnă numai deportarea, dar şi deposedarea abuzivă a ţăranilor de proprietate, înregimentarea lor forţată în colhozuri şi destrămarea multor familii. Aproape 100.000 de basarabeni au avut de suferit în urma celor trei mari valuri de deportări din 1941, 1949 şi 1951, lăsând urme adânci în mentalul colectiv“, a declarat preşedintele Republicii Moldova.

"În ciuda acestei terori, am reuşit să păstrăm limba şi tradiţiile poporului nostru, în pofida unor condiţii vitrege. Datoria noastră e să păstram vie momoria lor. Avem obligaţia morală să-i purtăm totdeauna în suflet pentru că, doar recuperând memoria şi spunând adevărul, vom putea construi un viitor mai sigur şi mai demn pentru copiii şi nepoţii noştri. Integrarea europeană e cel mai demn omagiu pe care îl poate aduce generaţia noastră victimelor represiunilor comuniste", a adăugat Nicolae Timofti.

Şeful statului a mai spus că îl doare că mulţi cetăţeni votează pe acei "care ne-au nimicit neamul şi tradiţiile".

Cine erau "duşmanii poporului"

Pentru sutele de vârstici prezenţi la evenimen, ziua de astăzi este una de tristă amintire. „Părinţii mei au fost deportaţi în Siberia, fiindcă tata a lucrat ca instructor în armata română, pe timpul războiului. Aveam 6 ani atunci. Sovieticii vroiau să mă ducă, împreună cu sora mea mai mică, la orfelinat, însă pe drum unor oameni li s-a făcut milă de noi. Ne-au luat şi ne-au dus într-o pădure, unde timp de 3 luni am trăit într-un blindat nemţesc. Ne-am hrănit cu rădăcini şi cu ce ne mai aduceau oamenii“, a spus, cu lacrimi în ochi, Eugenia Leagu, de 76 de ani, din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă.

„În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, au intrat mai mulţi indivizi în casa noastră. Ne-au luat şi ne-au dus la gară. Eram cu părinţii, trei fraţi şi o soră. Am călătorit în vagoane pentru vite, până în regiunea Tiumeni, unde am fost lăsaţi într-o pădure. Tata tăia lemne, iar mama ne dădea de mâncare. După 9 ani, ni s-a permis să revenim acasă“, ne-a mărturisit şi Mihail Cerescu, de 74 de ani, din Chişinău.

Operaţiunea „Sud" a avut menirea să „contribuie" la colectivizarea ţăranului liber basarabean. La realizarea operaţiunii au participat 4.496 de persoane din grupurile operative, 13.774 de soldaţi şi ofiţeri ai Ministerului Securităţii de Stat al RSSM, 24.705 activişti sovietici şi de partid. În total, 42.975 de executori. Au fost folosite 4.069 de camioane, dintre care 1.506 ale administraţiei locale şi 2.563 aduse de la Odesa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite