„Varianta zero”, un eufemism al politicii moldoveneşti
0Realităţile politice actuale nu indică o doză mare de optimism cu privire la formarea unei noi coaliţii de guvernare până la sfârşitul lunii iulie. Totodată, aşa-numita „variantă zero” invocată de reprezentanţii partidelor proeuropene, precum că vor negocia totul din nou, este mai degrabă o figură de stil, decât o realitate, consideră directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Ţăranu.
„Varianta zero”, o simplă recalibrare pentru PL
Analistul politic spune că episoadele anterioare de negocieri pentru formarea alianţelor şi coaliţiilor care au fost la guvernare până acum au arătat că deseori nu s-a ţinut cont şi nu s-au respectat anumiţi termeni.
„Eu deja nu mai sunt atât de optimist în privinţa formării unei noi coaliţii de guvernare până la sfârşitul lui iulie, date fiind realităţile politice actuale. În ce priveşte începerea negocierilor „de la zero”, eu cred că tradiţia politică şi aceleaşi realităţi politice existente nu vor permite ca totul să înceapă de la zero. Asta ar însemna că anumite poziţii, anume cele care s-au precipitat după alegerile din 30 noiembrie sau au fost bătute în cuie la formarea ultimei alianţe minoritate, vor fi renegociate. Această „variantă zero” trebuie înţeleasă anume în acest sens. Ea a fost invocată de către Partidul Liberal şi e firesc că PL doreşte să renegocieze la modul cel mai serios poziţia sa în viitoarea alianţă de guvernare, dacă ea se va forma până la urmă”, a declarat comentatorul politic pentru Adevărul Moldova.
Coaliţie cu liderii în faţă, fără interpuşi
Anatol Ţăranu spune că motivul de bază al tărăgănării negocierilor dintre cele trei partide declarate proeuropene este faptul că acestea nu pot conveni asupra candidaturii viitoare pentru funcţia de prim-ministru.
Directorul „Politicon” s-a arătat ferm convins de faptul că, dacă eventuala nouă alianţă îşi doreşte să fie una funcţională, atunci liderii politici care realmente deţin pârghiile puterii şi pârghiile de influneţă trebuie să fie cei care trebuie să ocupe funcţiile cheie în stat şi să poarte responsabilitatea directă pentru actul de guvernare. Chiar dacă au „carenţe de imagine”, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Vladimir Plahotniuc sau Marian Lupu trebuie să fie cei din în faţă, nu să fie subtituiţi de interpuşi, consideră Ţăranu.
„Comuniştii au fost acei care, în cadrul guvernării minoritare, au invocat condiţia că nici un lider de partid nu trebuie să se regăsească printre liderii politici ai ţării. De fapt, comuniştii, mai exact Vladimir Voronin, este autorul sistemului interpuşilor şi acest lucru este foarte grav fiindcă anume în perioada când în Republica Moldova funcţiona la nivel politic sistemul interpuşilor s-a produs ceea ce s-a produs - epopeea cu aeroportul, devalizarea băncilor şi povestea cu miliardul dispărut, iar Guvernul Gaburici, cu interpusul Gaburici, a demonstrat mai mult decât cu argumente suficiente că sistemul interpuşilor pur şi simplu nu funcţionează şi este unul nociv pentru Republica Moldova”, a afirmat Anatol Ţăranu.
UE oferă bani pentru reforme
Întrebat dacă partidele proeuropene ar putea forma o alianţă doar pentru a debloca finanţarea din partea Uniunii Europene, Ţăranu a răspuns că, de data aceasta, nimeni nu va duce de nas partenerii europeni. „Dacă această alianţă va fi creată din acest considerent, atunci degeaba se pierde timpul, deoarece nimeni nu-i va induce în eroare pe europeni”. Chiar dacă una dintre condiţiile pentru reluarea finanţării este formarea unui guvern stabil, comentatorul politic precizează că volumul finanţării depinde totalmente de eficienţa reformelor, „iar un Guvern al interpuşilor nu poate face reforme prin definiţii”.
Anatol Ţăranu a mai spus că nu vede o viitoare alianţă care, cel puţin oficial, ar include atât PL-ul, cât şi PCRM-ul. El spune că o configuraţie politică din care ar face parte comuniştii ar putea fi refuzată chiar şi de liberal-democraţi.
Între timp, ieri, a avut loc o nouă rundă de negocieri între liderii celor trei partide. Acestea au avut loc la sediul PLDM. După încheierea discuţiilor liderii PL, PLDM; şi PD s-au eschivat de la declaraţii concrete referitor la evoluţia negocierilor, însă s-au arăta optimişti în legătură cu formarea unei coaliţii dintre partidele pe care le conduc.
Riscul alegerilor anticipate
„În ceea ce priveşte speranţa de viaţă a alianţei, prima mare încercare vor fi alegerile prezidenţiale. Dacă nu se vor găsi 61 de voturi pentru alegerea preşedintelui, de data aceasta eu nu cred că ar putea fi invocate diferite tertipuri juridice cu diverşi aşi din mânecă, aşa cum a fost în anii precedenţi. Acum, dacă preşedintele nu va fi ales conform termenilor constituţionali, vor fi anunţate alegeri anticipate, însoţite de căderea firească a Guvernului.” Anatol Ţăranu, directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”