Vânătoare deschisă după doi iepuri odată, la admiterea în facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, cozile la admitere vor fi mai mici întrucât viitorii studenţi vor putea aplica la mai multe instituţii simultan. Foto: Tudor Iovu
Anul acesta, cozile la admitere vor fi mai mici întrucât viitorii studenţi vor putea aplica la mai multe instituţii simultan. Foto: Tudor Iovu

Din acest an, absolvenţii liceelor şi colegiilor vor putea aplica la câteva universităţi concomitent, prezentând copiile actelor şi arătând originalul. Astfel, autorităţile vor să le ofere mai multe şanse tinerilor.

Veşti bune pentru viitorii studenţi. Din acest an, ei pot aplica la mai multe universităţi odată sau la câteva specialităţi din cadrul aceleiaşi instituţii. Candidaţii vor prezenta comisiei de admitere doar copiile actelor, confirmate prin documente originale. Cei care merg la o singură universitate, pot să aducă doar originalul.

Cererile de participare la concurs vor fi depuse în perioada 16-27 iulie, iar rezultatele intermediare vor fi cunoscute până la finele lunii. Tinerii admişi la mai multe instituţii vor trebuie să se decidă până pe 3 august şi să prezinte dosarul în original la facultatea aleasă. Rezultatele finale vor fi anunţate peste trei zile, iar în săptămâna următoare va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite.

Autorităţile cred că noua modalitate de admitere va oferi mai multe posibilităţi tinerilor. „Fiecare trebuie să poată alege între universităţi. Acest lucru este practicat peste tot în lume. Dacă cineva îşi doreşte să facă o specialitate, s-ar putea să nu reuşească la o instituţie, dar să aibă o şansă la alta“, a explicat Maia Sandu, ministrul în exerciţiu al Educaţiei.

În favoarea celor cu medii mari

Fiecare universitate urmează să decidă dacă va permite candidaţiilor să-şi depună dosarele la o singură specialitate sau la mai multe. „Încă nu am stabilit modalitatea de admitere pentru anul de studii 2013-2014, dar nu mi se pare o opţiune foarte reuşită înscrierea la mai multe specialităţi. Este vorba despre o confuzie, o diferenţă de priorităţi. În acest caz, e clar că elevul nu ştie ce vrea să facă în viaţă“, e de părere Gheorghe Ciocan, rectorul Universităţii de Stat din Moldova.

„Această schimbare este în favoarea absolvenţilor care au făcut carte la şcoală. Ei vor avea şanse mai mari să obţină o bursă. În acelaşi timp, concursul va fi mai corect pentru că, în anii precedenţi, erau frecvente cazurile când doi elevi din aceeaşi clasă erau puşi în situaţii diferite: unul intra la buget cu media 8, iar celălalt, care mergea la o altă universitate, avea nevoie de 9,5“, susţine Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova.

Potrivit lui, noua modalitate are şi unele minusuri, cum ar fi volumul mai mare de muncă pentru personalul din comisiile de admitere.

„Oricine ar trebui să profite de această opţiune“

Nu doar rectorii au păreri împărţite despre decizia Ministerului Educaţiei, ci şi elevii. „Îmi place mult această idee, cred că oricine ar profita de ea. Dacă îmi place şi Dreptul şi Arhitectura, pot aplica şi la USM şi la UTM în acelaşi timp şi să aleg locul la buget“, spune Lilia Pleşca, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu“ din Capitală.

„Am ales deja şi facultatea, şi universitatea. Aş încerca să aplic la universităţi diferite doar ca să-mi testez cunoştinţele. Cred că cei care ştiu ce-şi doresc, nu au nevoie de opţiunea asta“, afirmă Valeria Furtună, care va absolvi în curând Liceul „Mihail Sadoveanu“ din Chişinău.

Distribuţia locurilor

Ca şi anul trecut, 90% din locuri sunt destinate absolvenţilor cu diplome de BAC şi 10% celor cu studii medii. 65% sunt pentru copiii din sate şi 35% pentru cei de la oraşe. Pentru absolvenţii din familii sărace, orfani, romi, cu dizabilităţi, care au părinţi invalizi sau veterani de război vor fi puse la dispoziţie 15% din locurile bugetare. Cei care prind o bursă vor trebui să se ţină de şcoală. În caz contrar, vor fi transferaţi la contract la sfârşit de an, iar locul de la buget va fi scos la concurs. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite