SPORT EXTREM Vezi cât te costă o porţie de adrenalină în Republica Moldova FOTO & VIDEO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un zbor cu parapanta costă între 200 și 400 de lei moldovenești
Un zbor cu parapanta costă între 200 și 400 de lei moldovenești

În aer, pe apă sau la volanul unei mașini de raliu, în Chișinău se găsesc oferte de recreaţii neconvenţionale disponibile pentru toate buzunarele. Află care sunt cele mai accesibile sporturi extreme în această perioadă, dar și cât face o doză săptămânală de senzaţii tari outdoor.

Există printre noi oameni pentru care senzaţiile tari sunt un motiv de evadare din cotidian. Pentru ei, stimulii sunt sporturile extreme: paragliding, kiteboarding, autocross, paintball sau săriturile cu paraşuta. Pentru fiecare îţi trebuie un dram de ambiţie, bani şi timp de iniţiere. Însă de îndată ce ai deprins tehnicile unui asemenea stil de recreere, nimic altceva nu mai contează.

„Noi avem patru locuri de zbor: Anenii Noi, Orheiul Vechi, Butuceni şi Molovata", spune Alexandru Cojocar, instructor de parapantă. Acest sport presupune să te laşi mânat de curenţii de aer, pe distanţe lungi, purtat de o aripă care se umflă în vânt. O plimbare de agrement nu durează mai mult de 20 de minute şi te costă între 250 şi 400 de lei. Pentru performanţa de a zbura fără instructor, însă, ai nevoie de pregătire temeinică. „Cursul durează minim trei luni. Înveţi să decolezi, să aterizezi şi zborul dinamic, deasupra pantei", mărturiseşte instructorul.

Şcoala de zbor cu parapanta te costă cam 300 de euro, sumă în care intră echipamentul şi orele de training. Dacă vrei totuşi să te avânţi pe cont propriu cu parapanta, costurile cresc în funcţie de recuzita aleasă. Astfel, o aripă la mâna a doua, cu scaun special şi paraşuta de rezervă te duc între 1.500 şi 2.500 de euro.

LA 1.000 DE METRI ÎN AER

O alternativă pentru temerarii aerului este şi paraşutismul. Sport cu vechime în peisajul extrem moldovenesc, paraşutismul a revenit în actualitate, în zilele cu vreme senină. Totuşi, cu unele restricţii exclusiviste.

Aerodromul de la Vadul lui Vodă este optim pentru parașutism Aerodromul de la Vadul lui Vodă este optim pentru parașutism Aerodromul de la Vadul lui Vodă este optim pentru parașutism

Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!

„Pe timpurile URSS era o bază materială puternică în ţara noastră. Aveam avioane, planoare, transport, aerodrom sportiv. După 1992 toate dotările au ajuns la Ministerul Apărării. A fost nevoie de ani lungi până când un grup de entuziaşti a făcut să reapară paraşutismul. Tarifele sunt dure şi nu permit afluxul tinerilor în acest sistem", spune analistul politic Oazu Nantoi, paraşutist cu peste 1.000 de salturi la activ.

Singurul loc unde poţi practica acest sport este aerodromul sportiv de la Vadul lui Vodă.

ATERIZARE DURĂ

Pentru amatori, cea mai accesibilă variantă este saltul de la 1.000 de metri, cu paraşuta cu cupolă rotundă. Instructajul durează cam două ore şi, cu totul, costă în jur de 40 de euro.

„Această paraşută nu-ţi permite să o manevrezi. Pluteşti asemenea unui sac. Aterizarea e destul de dură. Ca şi când ai sări de la o înălţime de 1,5 metri. Senzaţia de cădere liberă este neobişnuită pentru simplii muritori. Acest sport necesită o disciplină dură şi un sistem nervos echilibrat", mai precizează Oazu Nantoi.

PONTURI PENTRU AVANSAŢI

Doritorii de extrem pot încerca şi paraşuta-student. Manevrabilă, aceasta poate fi ghidată în aer, iar aterizarea este mult mai confortabilă. Însă şi preţurile cresc pe măsură.

Cel mai scump pachet de zbor implică un salt în tandem cu instructorul, care te şi filmează în timpul zborului. Costă 3.000 de lei moldoveneşti, însă la final primeşti un CD cu isprava ta aeriană, cu care te poţi lăuda în faţa prietenilor.


„Oleacă bolnavi", la Coloniţa

Pentru fanii cu dare de mână ai sporturilor cu motor, cea mai accesibilă delectare extremă se numeşte autocross. Sezonul competiţiilor naţionale cuprinde şase etape, din mai până în octombrie şi, dacă te încântă hobby-ul de pilot, vei concura alături de alţi 40 de pasionaţi ca şi tine. „Mulţi oameni au diverse vicii. Al nostru e sportul auto. Suntem oleacă bolnavi. Nu orice om normal la minte, după ce se dă de câteva ori peste cap, se mai urcă la volan", spune Igor Vrabie, preşedintele Federaţiei de Automobilism din Moldova.

Pilotul Igor Vrabie la volanului unui Subaru preparat pentru autocross Pilotul Igor Vrabie la volanului unui Subaru preparat pentru autocross Pilotul Igor Vrabie la volanului unui Subaru preparat pentru autocross

Click aici să vezi cea de-a doua GALERIE FOTO!

Apetitul de adrenalină, însă, cântăreşte greu la buzunar. Pe lângă cei 30 de euro pentru licenţa de pilot, cea mai ieftină maşină pentru circuitul de autocross e un biet Opel Astra.

De aici, începe transformarea: sudarea carcasei cu bare de oţel, montarea centurilor şi a scaunului de curse, instalarea sistemul antiincendiu şi cumpărarea de cauciucuri speciale pentru macadam. În total 1.230 de euro, fără să mai pui la socoteală preţul maşinii, benzina, platforma pe care transporţi bolidul şi minimul de doi mecanici de care ai nevoie în etape.

„Inevitabil, din prima cursă, te răstorni. E valabil pentru toţi începătorii. La start toţi se cred Schumacher şi fac greşeli. Îi sfătui pe toţi amatorii să aibă în vedere că o cursă nu se termină după prima curbă", mai spune pilotul Igor Vrabie.

Cel mai apropiat circuit de autocross se află la Colonţia. Traseul are o lungime de 1.200 de metri, şase curbe periculoase şi e considerat drept unul dintre cele mai dificile din ţară.


Cu kite-ul pe aripile vântului, la Ghidighici

Pentru kiteboarding ai nevoie de o placă cu care să pluteşti şi o aripă care să te poarte peste întinderea de apă şi suficient curaj încât să te laşi purtat pe valuri. Sportul poate fi practicat pe lacurile Ghidighici şi Taraclia oricând, din mai până în noiembrie.

Kiteboarding în Republica Moldova. Vezi VIDEO!

„Condiţia principală este să ai vânt bun, între 7 şi 10 metri pe secundă. Pe lacul de la Taraclia sunt cele mai bune condiţii", spune Anton Şarinski, unul dintre cei zece kiteri activi din Moldova. Pentru aripă (kite), placa specială şi combinezonul de apă rece pregăteşte-ţi un buget de 2.100 de dolari pentru un sezon întreg. Iniţierea te costă cam 400 de dolari, sumă care include şi chiria echipamentului.


Paintball în fabricile părăsite din Chișinău

De departe cel mai accesibil sport extrem care poate fi practicat în Capitală şi prin periferiile ei este paintball-ul. N-ai nevoie decât de un combinezon, un marker, un încărcător cu bile, protecţiile necesare și un maidan propice pentru a te „împușca" cu prietenii.

Costă 250 de lei de persoană să închiriezi un echipament complet, inclusiv un încărcător plin cu bile cu vopsea. Dacă vrei să-ţi cumperi întreaga recuzită trebuie să scoţi din buzunar cam 500 de dolari.

â

Fabricile părăsite din sectorul Ciocana sunt cele mai populare terenuri de paintball din Chișinău

Cele mai bune locuri pentru paintball, în Chișinău, sunt fabricile părăsite din sectorul Ciocana

„Jucăm mai des în zonele industriale părăsite. Sunt cele mai bune pentru paintball. Când e vreme frumoasă ieșim și în natură", spune Sergiu Agașcov, unul dintre paintballerii din Chișinău. Cel mai bun loc pentru acest sport e zona industrială de pe strada Meșterul Manole, din sectorul Ciocana. Ajungi acolo cu microbuzele 116 și 121. Dar ai grijă! Riști să nu te mai întorci, de atâta plăcere. Bilele conţin vopsea care se scoate uşor la spălat.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite