Lege pentru transparenţa mass-media în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Chiril Lucinschi. Foto Adevărul de Moldova.
Deputatul Chiril Lucinschi. Foto Adevărul de Moldova.

Proiectul legii privind transparenţa proprietăţii mass-media va fi votat în lectură finală săptămâna viitoare, după cum a dat asigurări deputatul Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, în cadrul unui club de presă organizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent, transmite IPN.

Deputatul Chiril Lucinschi a spus că, săptămâna trecută, comisia parlamentară a votat raportul proiectului cu amendamentele propuse. Potrivit lui Chiril Lucinschi, proiectul final va fi mult mai echilibrat şi mai explicit. Unul dintre amendamentele propuse de către deputaţi se referă la faptul că, pe lângă documentele oferite de către radiodifuzori, va fi anexată şi copia buletinului de identitate sau orice act de identitate a proprietarului sau proprietarilor.

Şefa Direcţiei legislaţie şi expertiza anticorupţie la Centrul Naţional Anticorupţie, Elena Bedros, a spus deocamdată CNA nu a oferit aviz proiectului deoarece au fost identificate unele norme care contravin legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. Şi amendamentul cu privire la buletinul de identitate este unul conflictual şi urmează să mai fie analizat.

Prezent la clubul de presă, analistul Vasile Năstase a spus că există probabilitatea ca adevăraţii proprietari ai instituţiilor mass-media să se ascundă după persoane terţe, care să fie indicate doar în acte, iar proprietarii adevăraţi să dirijeze din umbră politica editorială a radiodifuzorului. Analistul a menţionat că această lege nu va fi eficientă dacă nu se va include în proiect un amendament care să ofere posibilitate autorităţilor să verifice provenienţa surselor financiare ale proprietarilor declaraţi.

Demonopolizarea pieţei

Jurnalista Angela Aramă a subliniat că, dacă prin acest proiect se doreşte şi demonopolizarea pieţei mass-media, atunci trebuie să fie modificat articolul 66 din Codul Audiovizualului, care permite persoanelor private să deţină mai mulţi radiodifuzori. Angela Aramă a menţionat că ar fi nevoie de introdus un amendament care să limiteze acest număr.

Proiectul de lege privind transparenţa proprietăţii mass-media obligă instituţiile mass-media să facă publice numele proprietarului sau proprietarilor, inclusiv cota acestora de participare în capitalul social, lista membrilor consiliului şi numele administratorului. Proiectul a fost votat în prima lectură în iulie anul curent. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite