Guvernul scapă de hârtie şi trece în lumea virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia Budeanu, şefa arhiveiGuvernului, primeşte anual o mie de dosare. FOTO Tudor Iovu
Lidia Budeanu, şefa arhiveiGuvernului, primeşte anual o mie de dosare. FOTO Tudor Iovu

Începând de ieri, Cancelaria de stat şi opt ministere au dat start proiectului-pilot „Guvernul fără hârtie“. Până în 2014, în instituţiile guvernamentale, documentele vor circula doar online, semnate în format electronic.

Lidia Budeanu este şefa arhivei Guvernului. Prin mâinile ei trec, zilnic, mii de foi şi ea face zeci de drumuri pentru a pune în ordine documentele ce ajung la arhivă. Le sortează pe mape şi le numerotează, având grijă ca nu cumva să piardă vreo hârţoagă. „Lucrez mult, ca să nu fie haos. Am aproximativ 1.000 de dosare pe an, 100 dintre care sunt originale. Nu e uşor, în schimb, ştiu unde se află fiecare dosar important“, mărturiseşte şefa arhivei.

Fiind programator de meserie, Lidia Budeanu este printre primele persoane care şi-ar dori ca miile de dosare înghesuite în dulapurile imense ale arhivei, din cauza cărora abia mai poţi trece, să fie transferate în mediul virtual. „Această informaţie ar putea ajunge pe masa funcţionarilor mult mai repede dacă ar fi în format electronic“, spune şefa arhivei. Şi se pare că nu mai e mult de aşteptat.

Ieri, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, împreună cu opt ministere au dat start proiectului-pilot Sistemul de Gestiune a Documentelor şi Înregistrărilor Autorităţilor APC (SIGEDIA), care face parte din Planul de Acţiuni pentru implementarea iniţiativei „Guvern fără hârtie“. „Dorim ca instituţia noastră să fie un pionier în acest proces, după care să ne putem împărtăşi experienţa acumulată colegilor din alte autorităţi“, ne-a spus Roman Cazan, secretar-general adjunct al Guvernului. Potrivit lui, SIGEDIA va aduce nu doar beneficii economice, ci şi va contribui la protecţia mediului sau la o comunicare mai eficientă între instituţiile statului.

Timp de o lună, cât va dura perioada de încercare, actele vor circula atât în format electronic, cât şi în mod „tradiţional“, pe suport de hârtie. Ulterior, fluxurile de documente în interiorul Cancelariei de Stat şi al autorităţilor publice care vor implementa SIGEDIA va avea loc preponderent în mod electronic.

„Mai ieftin, transparent, eficient, rapid şi sigur“

Iniţiativa „Guvern fătă hârtie“ va fi extinsă şi în alte autorităţi publice, astfel încât, până la începutul lui 2014, birourile a sute de funcţionari din cadrul ministerelor, agenţiilor şi departamentelor să fie eliberate de maldărele de dosare. Şi asta pentru că, din ianuarie viitor, documentele în cadrul Guvernului urmează să circule doar în format electronic, pe ele fiind aplicată şi semnătura electronică.

„Toate ţările avansate - între care Estonia, Austria sau Finlanda - îşi electronizează circuitele de documente, pentru că este mai ieftin, transparent, eficient, rapid şi sigur. Banii cheltuiţi pe hârtie am putea să-i folosim în alte domenii“, e convins Dumitru Alaiba, consultant în biroul prim-ministrului.

Anual, 13 milioane de lei cheltuiţi pentru hârtie 

Pentru a putea trece la noul sistem, specialiştii în tehnologii informaţionale au început deja instruirea funcţionarilor. „Am instruit 200 de funcţionari din cele nouă instituţii care vor începe implementarea proiectului şi urmează alţii. Este vorba de un sistem centralizat, în care fiecare persoană are un nume de utilizator şi o parolă complexă, care va fi periodic schimbată. De asemenea, acest sistem permite monitorizarea la orice etapă a documentului“, explică Vlad Manoil, manager servicii electronice în cadrul Centrului de guvernare electronică.

Conştienţi că noul sistem le va permite să economisească timp, funcţionarii sunt gata să scape de teancurile de hârtii de pe birouri. „Este o iniţiativă actuală şi raţională. Noi lucrăm cu sute de hârtii zilnic şi, dacă un document are trei pagini şi trebuie trimis la trei autorităţi publice, rezultă că trebuie să printăm nouă foi. Iar dacă mai facem şi corectări, numărul paginilor se măreşte...“, ne spune Oxana Şeptelici, specialist principal în Direcţia generală coordonarea politicilor, a asistenţei externe şi reforma administraţiei publice centrale.

„Un aviz, un document circulă şi câte 300 de zile, iar jumătate din acest timp se consumă pe drum de la un minister la altul. Noul sistem va reduce durata de transmitere a acestuia“ , o completează colegul de birou, Vasile Ciorba. Potrivit calculelor efectuate de autorii proiectului, doar pentru hârtie în cadrul Guvernului se cheltuiesc, anual, circa 13 milioane de lei. La fel, se estimează că iniţiativa în cauză va permite salvarea a peste 2.000 de copaci în următorii trei ani şi reducerea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă. 

Ce este „Guvernul fără hârtie“

Proiectul face parte din „Programul strategic de modernizare tehnologică a Guvernării“ şi este rezultatul unei propuneri de politici publice elaborată în 2011 de Cancelaria de Stat. Scopul iniţiativei a fost identificarea şi implementarea unui sistem efectiv şi eficient de circulaţie a documentelor în Guvern, care să simplifice şi, totodată, să accelereze procesul decizional. Ca urmare a analizei efectuate, s-a optat pentru un sistem informaţional de gestionare a documentelor.

Servicii digitale

De anul trecut, moldovenii pot semna electronic acte, rapoarte şi declaraţii trimise către instituţii sau cereri online. Semnătura electronică poate fi efectuată prin intermediul unei cartele SIM ce include semnătura mobilă şi un PIN cod unic. Un alt serviciu ce vă uşurează viaţa este posibilitatea de a solicita actele de stare civilă necesare de la distanţă. Prin intermediul serviciului e-stare civilă, pot fi elaborate două tipuri de acte: certificat privind starea civilă şi aviz privind neschimbarea numelui şi/sau a prenumelui. Documentele pot fi solicitate prin terminalele de plată, comisionul fiind de doar zece lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite