Eureporter: R. Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză demografică din Europa
0Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză demografică din Europa, în timp ce „România înregistrează cea mai mare scădere a populaţiei din UE”, titrează eureporter, citat de IPN.
Corespondentul de la Bucureşti, Cristian Gherasim, face trimitere la o analiză realizată de IDIS „Viitorul”, care spune că din 1991, anul independenţei ţării, până în prezent, populaţia Republicii Moldova a scăzut cu aproape 1,5 milioane de persoane. Numărul cetăţenilor moldoveni este acum de 2,9 milioane, inclusiv cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului, reprezentând regiunea transnistreană separatistă, unde au rămas puţin peste 300 de mii de cetăţeni moldoveni.
Dacă tendinţa continuă, estimările arată că Moldova în viitorul apropiat va coborî la nivelul populaţiei sale din 1950.
Regiunea transnistreană separatistă a înregistrat cea mai şocantă depopulare, scăzând de la 731 de mii la 306 mii în ultimii 30 de ani. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, expertul IDIS în politici economice, în 1991 populaţia Moldovei ajungea la 4,364 milioane, inclusiv populaţia din raioanele din stânga Nistrului număra 731 mii de cetăţeni.
În Moldova, declinul demografic este strâns legat de necazurile economice ale ţării. Publicaţia accentuează că „tulburaţi de răsturnări politice, sărăcie extremă şi corupţie, moldovenii rămaşi încă mai caută o ieşire”. Potrivit unui sondaj, unul din trei moldoveni ar dori în continuare să părăsească ţara, situaţia fiind atât de gravă încât unii experţi vorbesc chiar despre o criză existenţială, miza fiind însăşi supravieţuirea acestui stat.
În aceste condiţii, scrie publicaţia europeană, guvernul pro-european al Moldovei speră să schimbe lucrurile prin reducerea corupţiei şi îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării.