Condamnarea atacurilor informaţionale ruse, văzută de experţi
0Declaraţia prin care se condamnă atacurile informaţionale ale Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică, adoptată de Parlament, este privită drept un fapt pozitiv de către o parte dintre experţii din Republica Moldova.
Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a declarat în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV că deputaţii au procedat absolut corect adoptând această declaraţie, transmite IPN.
Potrivit lui, această declaraţie a fost adoptată nu atât din necesitatea respectării principiului reciprocităţii la declaraţia Dumei de Stat a Rusiei, ci mai degrabă din necesitatea de a informa opinia largă că partenerii ruşi se implică în afacerile interne ale Moldovei şi periclitează securitatea naţională. „În Republica Moldova prezenţa Rusiei întotdeauna a fost consistentă, practic niciodată nu a încetat”, a spus Victor Juc.
În opinia lui, în pofida faptului că această declaraţie nu va schimba mult relaţiile dintre Moldova şi Rusia, totuşi ea este necesară. „Am spus că nu va schimba mult pentru că indiferent dacă vor mai fi declaraţii, Federaţia Rusă atunci când a dorit, a apelat la embargouri, la reţinere de marfă şi la întoarcerea ei înapoi”, a spus Victor Juc.
Alexandru Solcan, decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, consideră că aceasta este o declaraţie întârziată cu cel puţin vreo 20 de ani. „Federaţia Rusă, din a doua jumătate a anilor 90 a început să-şi permită multe lucruri care nu se acceptă între două stat suverane. De aceea, este clar că Rusia a început să vadă spaţiul Republicii Moldova ca spaţiu de interes vital”, a spus Alexandru Solcan.
Parlamentul a adoptat, pe 8 februarie, o Declaraţie prin care condamnă atacurile informaţionale ale Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică.
Opinii împărţite privind Declaraţia Parlamentului prin care se condamnă atacurile informaţionale ale Federaţiei Ruse asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică. În timp ce democraţii susţin că acesta este un răspuns la acţiunile Federaţiei Ruse, socialiştii cred că adoptarea ei va crea încă mai multe probleme. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
Deputatul Partidului Socialiştilor Bogdan Ţîrdea spune că declaraţia adoptată de către Parlament face parte dintr-un şir logic cu adoptarea legii anti-propagandă şi deschiderea oficiului NATO la Chişinău. Potrivit lui, Alianţa Nord-Atlantică încă în anul 2015 a anunţat că trebuie să înceapă război informaţional împotriva Rusiei şi în acest context au avut loc o serie de acţiuni anti-ruseşti în Republica Moldova.
Deputatul susţine că din cauza unor asemenea acţiuni ale guvernării, cum este semnarea declaraţiei, vor fi create probleme în reglementarea conflictului transnistrean.
Deputatul Partidului Democrat Cornel Dudnic a afirmat că în pofida declaraţiilor aprobate de Republica Moldova, autorităţile nu sunt interesate ca relaţiile cu Federaţia Rusă să se agraveze. „Noi înţelegem foarte bine care sunt interesele noastre reciproce, interesele unilaterale şi trebuie să ţinem cont de aceste lucruri. Totodată, Moldova este un stat independent cu statutul propriu în comunitatea internaţională şi trebuie luată în considerare, chiar dacă este o ţară mică”, a afirmat parlamentarul.
Deputatul democrat susţine că Federaţia Rusă este cea care acum 1,5-2 ani a transmis semnale de alertă prin reţinerea la frontiera cu Federaţia Rusă a unor funcţionari de rang înalt, diplomaţi.