Bursa şpăgii în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie a venit la Spitalul Republican cu sacoşa plină
O femeie a venit la Spitalul Republican cu sacoşa plină

Reporterii „Adevărul“ au îmbrăcat pentru câteva zile haine de pacienţi şi au reuşit să ia pulsul mitei la doctor. Cel puţin la trei spitale nu treci fără a lăsa ceva în buzunarul halatelor albe. Astfel am aflat că, de la o mică fractură până la operaţii de cancer, pe cord ori naşteri naturale, bolnavii trebuie să scoată din buzunar și câte 1.500 de euro.

Experimentul sub acoperire făcut de reporterii „Adevărul Moldova“ a început la Maternitatea de la „Centrul Mamei şi al Copilului“ din Chişinău. Pentru a fi asistate la naştere, fără operaţie de cezariană, mamele internate aici trebuie să scoată din buzunar circa 200 de euro.

Şi asta chiar dacă sunt asigurate, pentru că banii ajung sub formă de „atenţie“ direct la doctor. „Am împărţit banii la medic, asistente şi infirmiere. Altfel, nu se uită nimeni la tine“, ne-a declarat în şoaptă, pe holul spitalului, una dintre mămicile internate aici.

Valoarea cadoului la plic creşte direct proporţional cu gradul de complexitate al naşterii, astfel că pentru o cezariană şpaga se ridică la 400-500 de euro.

La oncologie se dă şpaga şi în raţe

Experimentul „Adevărul Moldova“ a continuat la Institutul Oncologic din Capitală. Cunoscut şi ca locul unde bolnavii de cancer vin cu ultima speranţă de viaţă, spitalul arată mai mult ca un bazar. Şi asta pentru că sute de oameni se înghesuie în saloane şi pe holuri, încărcaţi cu sacoşe pline cu mâncare pentru rudele internate, dar şi pentru salvatorii în halate albe.

Aici am găsit-o pe mătuşa Ioana, care a bătut peste 100 de kilometri de la Ungheni la Chişinău pentru a-l răsplăti pe doctorul care i-a operat soţul de cancer la gât.
Plină de energie, femeia povesteşte că trei intervenţii chirurgicale pe care bărbatul ei le-a făcut în ultimele şase luni au costat-o 900 de euro. Şi asta nu e tot. „Am tăiat o raţă, un  răţoi şi le-am adus doctorilor şi brânză de vacă“, ne spune tanti Ioana. „Le-am dat bani la toţi, chiar şi femeii care spală podelele, 20 de lei, pentru că a ieşit în sudori din sala de operaţie“, completează femeia.

La un alt etaj de la Oncologie am găsit o pacientă din Călăraşi, care tocmai îşi făcea actele de externare din spital. Femeia, recent operată de tumoare la uter, a fost nevoită să le plătească medicilor care au supravegheat-o 300 de euro.

„Atenţia“ creşte odată cu etajul

La Spitalul Republican valoarea şpăgii la doctor creşte direct proporţional cu etajul. De exemplu, la penultimul etaj, 13, acolo unde este Secţia de Cardiochirurgie, mita atinge valori impresionante.

Ne oprim pe hol lângă o pacientă care a suferit recent o operaţie de bypass şi care a fost nevoită să le pună în buzunar medicilor nu mai puţin de 1.500 de euro. „Eşti atât de bucuros că te-ai născut a doua oară, încât le dai şi cămaşa de pe tine“, ne-a mărturisit femeia. Puţin mai jos, la Secţia de Chirurgie Abdominală, mai mulţi pacienţi ne-au mărturisit că au plătit între 150 şi 250 de euro pentru intervenţii chirurgicale la fiere. Tot aici, un bărbat le-a dat „salvatorilor“ 500 de euro pentru a-i face o operaţie la colon.

„Medicul nu-ţi cere direct bani“

Ultimul popas în calitate de pacienţi l-am făcut la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Şi aici şpaga este garanţia că vei avea parte de un tratament ca la carte din partea medicilor. La uşa Secţiei de Ortopedie o găsim pe doamna Maria din Ialoveni. Se plimbă agitată pe hol, iar în mână strânge nervos un teanc de bani. Îşi aşteaptă soţul, operat la genunchi.

După ce şi-a făcut câteva calcule, femeia vrea să-l  „mulţumească“ pe doctor cu 125 de euro. „Medicul nu-ţi cere direct bani, dar dacă nu îi pui ceva în buzunar, poate să facă în aşa fel încât să umbli încă mult timp după el“, ne explică femeia.  Tot la Urgenţe, chiar şi pentru o intervenţie la deget, bolnavul, chiar şi asigurat, este nevoit să scoată din buzunar sute de euro, şpaga la doctor. De exemplu, o operaţie de refacere a unui deget îl costă pe pacient circa 200 de euro, bani care ajung direct în buzunarul medicilor. Intervenţiile chirurgicale mai complicate, cum ar fi cea de extirpare a unei tumori pe creier, costă în jur de 500 de euro.

„Vina e şi a celui care ia şi a celui care dă“


Despre banii negri care circulă prin saloanele spitalelor din Capitală, managerii instituţiilor medicale sunt de părere că vina este împărţită între medici şi pacienţi.
„Vina e a ambilor, şi a celui care ia, şi a celui care dă. De multe ori se întâmplă ca cei care dau bani încearcă să ascundă ceva. De exemplu că se aflau la volan în stare de ebrietate sau că au comis un accident rutier şi vor să schimbe rezultatul analizelor medicale“, a declarat pentru „Adevărul Moldova“ Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgenţă.



Pentru a diminua fenomenul şpăgii printre subalternii săi, doctoral Ciobanu a plasat pe coridoarele spitalului afişe informative pentru pacienţi.

Nicio plângere


„La propuneri de achitare pentru serviciile prestate în afară de casă, adresaţi-vă la conducerea clinicii“ este scris cu litere de-o şchioapă pe afişele anti-mită. Cu alte cuvinte, bolnavii sunt îndemnaţi să-i „pârască“ pe medicii care le-au cerut bani pentru a-i trata. Chiar şi aşa, spune managerul de la Urgenţe, niciun pacient nu s-a plâns până acum că a fost nevoit să dea atenţii doctorilor.

Andrei Usatâi, directorul Spitalului Republican spune că nu cunoaşte de asemenea cazuri şi că încearcă să motiveze personalul medical să nu ia mită, oferindu-le premii şi adaosuri la salariu.



Spitalul Republican



Institutul Oncologic



Spitalul de Urgenţă


Cât despre pacienţii care ne-au declarat că li s-au cerut bani, doctorul Usatâi spune că aceştia răspândesc informaţii neveridice. Managerul Institutului Oncologic, Victor Cernat a refuzat să comenteze. „Eu pe aşa teme nu discut. Adresaţi-vă la Ministerul Afacerilor Interne“, a spus Cernat.

În căutarea unui salariu mai bun

Dintre cei 400 de tineri care termină anual Medicina, doar 100 îmbracă halatul medical, arată Ministerul Sănătăţii. Restul se angajează în alt domeniu sau aleg să părăsească Moldova. Cifra doctorilor care pleacă din ţară în fiecare an este de 500. Cel mai des, aceştia merg să muncească în Federaţia Rusă, România, Canada şi Israel. Un medic în Moldova primeşte, în medie, 3.900 de lei pe lună (240 euro), iar în România - de două ori mai mult. Salariul mediu al unui medic din Marea Britanie este de circa 5.500 de euro.

Andrei Usatâi, directorul Spitalului Republican
image
image
image

Citeşte şi:

Fiecare al treilea moldovean recunoaşte că a dat mită

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite