A început admiterea în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii moldoveni care învaţă în România le-au explicat proaspeţilor absolvenţi de liceu care sunt avantajele studiilor universitare peste Prut Foto: Tudor Iovu
Studenţii moldoveni care învaţă în România le-au explicat proaspeţilor absolvenţi de liceu care sunt avantajele studiilor universitare peste Prut Foto: Tudor Iovu

Tinerii care au absolvit liceul peste Prut se pot înscrie la admitere în concursul general, doar că pentru locurile oferite basarabenilor. Pentru cei care au dat Bacalaureatul în Republica Moldova, admiterea va începe peste două săptămâni, la consulatele de la Chişinău, Cahul şi Bălţi.

În ajunul sesiunii de admitere la universităţile de peste Prut, câteva instituţii de învăţământ superior şi-au promovat ofertele pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare“ din Chişinău.

De exemplu, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu oferă locuri cu bursă pentru tinerii care vor să meargă la Drept, Inginerie, Ştiinţe, Medicină şi Economie. „Bursa e de 65 de euro. Ai cămin şi asigurare medicală incluse. Am decis să merg la Sibiu fiindcă la USMF «Nicolae Testemiţanu» şcolarizarea costă 18.000 de lei şi înveţi multe lucruri inutile. La Sibiu avem aplicaţii practice pentru toate cursurile. În plus, din mai până la începutul iernii, e plin de festivaluri, aşa că n-ai cum să te plictiseşti“, ne-a spus Marina Ovdin, studentă în anul II la Medicină la „Lucian Blaga“, adăugând că la această universitate sunt circa 300 de moldoveni.

La Universitatea „Transilvania“ din Braşov 18 facultăţi sunt gata să primească studenţi basarabeni. „Aici camera de cămin în care stai e reparată din bugetul universităţii. Spre deosebire de căminele din Chişinău, în Braşov ai apă caldă tot anul, iar primăria decontează integral abonamentele studenţilor la transportul în comun“, a susţinut Petru Peredeleu, care învaţă Inginerie la Braşov.

Oferte tentante

Pentru iubitorii de aventură, Universitatea Maritimă din Constanţa oferă 27 de locuri fără taxă pentru tinerii basarabeni, dintre care jumătate au incluse burse lunare de câte 65 de euro. „Spre deosebire de alte facultăţi, aici nu e doar un domeniu de învăţământ. Îţi conturezi o cultură generală solidă. Am învăţat drept, medicină, metrologie, fizică, matematică. Tot pe banii facultăţii am făcut doi ani de canoe, yachting, arte marţiale şi cursuri de dansuri“, ne-a mărturisit Victor Munteanu, de 24 de ani, originar din Chişinău, care a terminat Facultatea de Navigaţie la Constanţa, iar anul acesta va pleca în primul lui voiaj în grad de ofiţer aspirant.

Cele mai multe burse sunt la Petroşani, Bacău şi Galaţi

Majoritatea locurilor oferite de Guvernul României în acest an sunt pentru specializările Limba şi literatura română – 81 de burse, Inginerie şi management – 66 de burse şi Contabilitate – 61 de burse.

După numărul de locuri cu burse, cele mai multe locuri sunt la universităţile din: Petroşani – 100 de locuri cu bursă şi 10 fără bursă; Bacău – 86 cu bursă şi 22 fără bursă; Galaţi – 71 cu bursă şi 155 fără bursă; Suceava – 69 cu bursă şi 10 fără bursă; Iaşi „A.I. Cuza“ - 54 cu bursă şi 136 fără bursă şi Alba Iulia – 50 cu bursă şi 10 fără. Comisia de admitere se va afla în Republica Moldova în perioada 26 iulie - 8 august.

În total, 5.000 de burse

În acest an, statul român oferă, în total, 5.000 de burse tinerilor din Republica Moldova, precum urmează: 1.500 de burse pentru învăţământ preuniversitar (800 cu bursă, inclusiv 70 pentru cei din stânga Nistrului, şi 700 fără bursă); 2.800 de burse – studii superioare, ciclul I: 500 pentru cei cu BAC-ul în România; 1.910 pentru cei cu BAC în Republica Moldova (dintre care 700 cu bursă şi restul fără bursă); şi 390 pentru extensiunile de la Bălţi şi Cahul; 550 de burse – studii superioare, ciclul II masterat/rezidenţiat, majoritatea fără bursă. Cu bursă sunt doar 250 de locuri (inclusiv în extensiunile de la Bălţi şi Cahul), 25 de burse – rezidenţiat şi 25 de burse – doctorat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite