Richard Wagner, vulturul hun din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un specialist în telecomunicaţii din Zalău cu ochelari şi mai puţin de 65 de kilograme se transformă în fiecare weekend într-un fioros luptător hun.

Pasionat de istorie şi ataşat de zona Călatei, o regiune destul de puţin puţin cunoscută, care se întinde pe raza judeţelor Sălaj şi Cluj, şi care are centrul la Huedin, Richard Wagner a devenit, din 2007, membru al trupei „Vulturii de Călata”. De fapt, un grup format din mai mulţi prieteni născuţi în zona Huedinului, care aduc în faţa publicului practicile războinice ale hunilor şi ale luptătorilor maghiari.

Voluntar la huni

Alături de încă 13 prieteni, Richard se antrenează la fiecare sfârşit de săptămână, pentru a intra cât mai bine în pielea unui hun veritabil. „Două zile din şapte ne pregătim în apropierea satului Stana, de lângă Huedin, sau participăm la diferite festivaluri. Şi asta o facem de trei ani. Încercăm să intrăm cât mai bine în pielea personajelor noastre şi consider că ne bucurăm de succes, din moment ce suntem din ce în ce mai solicitaţi”, spune „hunul din Zalău“, care a fost aplaudat la evenimente din Huedin, Satu Mare, sub zidurile castelui din Bonţida, sau lângă poarta de intrare a Porolissumului, dar şi în Ungaria sau Letonia.

Specialistul în telecomunicaţii şi IT se transformă total când îmbracă ţinuta de luptător al stepei. „Câteodată, rolul ne prinde atât de mult, încât uităm că e un spectacol. Eu sunt alt om, devin un hun care îşi atacă inamicii cu sabia în mână, spre deosebire de omul paşnic din viaţa de zi cu zi, care îşi petrece zeci de ore în faţa calculatorului”, adaugă Wagner.

Întreaga activitate a Vulturilor din Călata stă sub semnul voluntariatului, ei nefiind retribuiţi pentru spectacolele care readuc la viaţă temuţii călăreţi ai stepelor altaice. „Facem asta din plăcere, iar cei care ne invită ne asigură doar transportul şi cazarea şi hrana cailor”, explică Richard.

Ardelean tipic – germano- maghiaro-ceh

Richard Wagner recunoaşte că unul dintre motivele pentru care şi-a dorit să fie recrutat în trupa „Vulturilor“ e şi patriotismul local şi legătura puternică pe care o are cu Ardealul şi mai ales cu zona Călatei.

Vreme de şase ani a lucrat în Ungaria, iar o vreme s-a ocupat de sistemul de telecomunicaţii din Palatul Prezidenţial al ţării vecine. Afirmă, însă, că doar în Ardeal se simte cu adevărat acasă, pentru că îi place diversitatea etnică, spirituală şi lingvistică a acestor locuri. „Diversitatea e cea mai mare calitate a ardelenilor. Permanent înveţi lucruri noi intrând în contact cu oameni care provin din culturi diferite. Chiar eu sunt un produs al meltingpotului ardelenesc. Am strămoşi maghiari, germani, sunt şi cehi. Cu alte cuvinte, un exemplu de ardelean tipic”, declară Richard.

Ce-i place?

Pentru că îşi petrece foarte multe ore în faţa calculatorului, Richard se declară un împătimit al activităţilor în aer liber. Tocmai de aceea lucrează o mică grădină în apropierea Zalăului, pe unde trece periodic pentru a-şi îngriji pomii fructiferi şi viţa de vie.

Ce nu-i place?

Hunul din trupa „Vulturilor din Călata“ îşi afirmă dezgustul faţă de lumea politică şi spune că nu ar putea să facă niciodată politică. „Urăsc minciuna şi făţarnicia şi nu-i suport pe cei care te mint în faţă pentru a obţine voturi. N-am activat şi nu voi activa niciodată în cadrul unui partid”, explică Richard Wagner.

Întrebare şi răspuns

Cum apreciază publicul prestaţiile voastre?

La câte solicitări avem pot spune că spectatorii apreciază ceea ce facem. De fapt, „Vulturul de Călata“ are două categorii de public. Pe de o parte sunt maghiarii, care pot să vadă pe viu o parte din istoria lor, pentru că noi facem şi reprezentanţii de luptă ale triburilor maghiare de la finalul primelui mileniu, iar de cealaltă parte sunt spectatorii de alte etnii care văd demonstraţiile noastre ca pe un film istoric, desfăşurat pe viu sub ochii lor. În ambele cazuri, reacţiile sunt extrem de pozitive.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite