FOTO Sălajul şi-a deschis lada de zestre. Delicatesele tradiţionale cu care au fost răsfăţaţi vizitatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delicatese de la Pericei FOTO Andreea Vilcovschi
Delicatese de la Pericei FOTO Andreea Vilcovschi

Locurile de poveste, obiectele ţărăneşti, obiceiurile locului, dar şi bucătăria tradiţională au câteva dintre elementele din lada cu zestre sălăjeană promovate joi, în centrul oraşului.

Cea de-a doua ediţie a evenimentului "Haidaţ’ pă la noi şi deschideţi lada cu zestre sălăjeană" desfăşurat joi, 21 septembrie, între orele 14 şi 19, pe platoul din faţa Prefecturii, a reunit zeci de primării şi centre de informare turistică din judeţ, care au făcut front comun într-un demers de promovare a Sălajului.

Zălăuanii au fost invitaţi într-un "circuit turistic" inedit, în cadrul căruia au putut afla informaţii despre obiectivele turistice din judeţ, despre tradiţiile şi poveştile locale, despre diverse obiecte ţărăneşti, să se delecteze cu muzica şi dansurile populare, dar şi să guste din delicioasele preparate din bucătăria Sălajului.

Plăcintele de Bădăcin, sărmăluţele cu păsat, brânza de capră, cocorada cu brânză, pogăcelele cu ceapă, pâinea cu untură şi ceapă, mălaiul dulce, vinul spumant, pălinca, turta dulce, mierea ori dulceţurile au încântat papilele gustative ale celor care au trecut pragul manifestării. O surpriză le-a fost oferită de către renumitul gastronom sălăjean Mircea Groza şi echipa lui de bucătari amatori, care oferit spre degustare papricaş cu carne de cocoş şi razalăi, un preparat specific zonei Şimleului. "E o mâncare de toamnă, colorată, cu foarte multe legume. A fost pregătită în untură de raţă, cu ceapă, morcovi, ţelină, ardei, roşii, cimbru, ceapă verde, frunze de pătrunjecarne de cocoş şi razalăi, la pregătirea căreia a lucrat o echipă de tineri pasionaţi de bucătărie - Eci, Lavinia, Alina şi Andreea. Am folosit cam 25 de kilograme de carne de cocoş şi vreo două kilograme de razalăi, pentru o oală de 60 de litri de papricaş”, ne-a declarat Mircea Groza.

Ateliere de confecţionat păpuşi

Acţiunea denumită “Haidaţ pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană” a fost organizată de Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, primăriile şi centrele de informare turistică din oraşul Şimleu Silvaniei şi comunele Benesat, Bocşa, Camăr, Crasna, Creaca, Hereclean, Horoatu Crasnei, Meseşenii de Jos, Mirşid, Nuşfalău, Pericei, Plopiş, Românaşi, Zimbor, Şamşud şi Buciumi, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului.
Pentru cei mici, organizatorii au pregătit diverse ateliere, precum cele pentru confecţionarea mărgelelor, a păpuşilor, de cusut ori de pictură. De asemenea, publicul a putut testa facepainting-ul cu simboluri arhaice şi folclorice, să se fotografieze gratuite cu componente ale costumului popular şi cu personaje din basmele româneşti, să cumpere cărţi poştale cu obiective turistice, produse apicole ori produse artizanale (icoane pictate pe lemn, bijuterii, accesorii lucrate manual, împletituri de nuiele, cusături şi ţesături, produse cosmetice din lavandă).

Momentele artistice au fost asigurate de un grup de eleve de la Colegiul Naţional "Silvania" Zalău, cu sceneta “Reînvierea habei tradiţionale – Danţul la şură”, de Ansamblul “Socăciţele” din Meseşeni, elevii şi profesorii de la Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău, Ansamblul Folcloric “Columna” şi Ansamblul Artistic “Porolissum” ale Casei Municipale de Cultură Zalău.

Manifestarea aflată la a doua ediţie a fost organizată de Primăria Zalău, prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, pentru a marca Ziua Mondială a Turismului.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Poveste de dragoste reeditată pentru promovarea tradiţiilor satului sălăjean

Spaniolul cu suflet de român. Povestea străinului care promovează cu toată puterea frumuseţile României

Cum se prepară săpunul de casă. Reţeta tradiţională cu slănină şi apă de ploaie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite