Sălaj: Şcolile autorizate pe încredere se dovedesc dărâmături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile de învăţământ se autorizează sanitar pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a directorilor, care nu corespunde întotdeauna cu realitatea. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj au suspendat activitatea şcolilor di Mălădia şi Chieşd, după ce la controalele făcute în teren au constatat că declaraţia dată de directori nu corespunde realităţii.

Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii (nr.1.030/20 august 2009), autorizarea sanitară a şcolilor se face pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a directorului unităţii de învăţământ. Aşa se face că, înainte de începerea şcolii, în Sălaj situaţia autorizării sanitare era grozavă: din cele 457 de unităţi de învăţământ care funcţionează în acest an, 379 aveau autorizaţie, 59 erau în curs de autorizare, iar fără autorizaţie mai rămăseseră doar 19.


Şcoli cu geamuri sparte şi fără apă curentă


Asta, însă, înainte ca inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP să verifice în teren veridicitatea informaţiilor din declaraţia pe proprie răspundere a directorilor. Directorul adjunct al DSP Sălaj, doctorul Sanda Stanca, susţine că au fost verificate până acum 74 de şcoli. În două dintre unităţile verificate, ambele din mediul rural, inspectorii DSP au decis să suspende temporar activitatea, deoarece condiţiile găsite acolo nu numai că nu „băteau“ cu cele declarate de manager, dar erau improprii din punct de vedere sanitar pentru desfăşurarea şcolii. În plus, inspectorii DSP au retras autorizaţia unei unităţi şcolare din Zalău pentru că lipseau unele documente. „Una dintre şcolile din mediul rural era dărăpănată, cu geamuri sparte şi cu grupuri sanitare improprii, iar alta, o şcoală de centru de comună – nu avea apă curentă în incintă, deşi conducerea şcolii a promis de ani de zile că va rezolva problema“, explică Sanda Stanca. Prefectul judeţului, Alexandru Vegh, spune că este vorba despre şcolile din Mălădia, comuna Măerişte, şi despre cea din Chieşd. În ambele cazuri, a mai spus prefectul, problemele vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil.


19 şcoli fără autorizaţie



Sanda Stanca a mai afirmat că DSP a emis deja decizia de suspendare a activităţii celor două şcoli până la remedierea problemelor, dar că sistarea procesului educaţional, precum şi funcţionarea în ilegalitalitate a acestora sunt măsuri pe care trebuie să le ia Inspectoratul Şcolar.


De cealaltă parte, inspectorul şcolar general Ioan Abrudan susţine că nu a suspendat activitatea în niciuna dintre cele două şcoli pe
ntru că nu a primit nicio adresă în scris de la DSP în acest sens. „Şi chiar dacă am fi primit o adresă, nu văd de ce ar fi mai grav că celor două şcoli le-a fost  suspendată activitatea, faţă de faptul că alte 19 n-au avut niciodată autorizaţie sanitară şi funcţionează aşa de ani de zile“, declară şeful Inspectoratului Şcolar.
În privinţa directorilor care au dat declaraţii pe proprie răspundere care nu coincid cu realitatea, doctorul Sanda Stanca spune că nu vor fi date, deocamdată, sancţiuni. „Prima dată, conform Ordinului 1.030/2009, dăm un termen de remediere a neconformităţilor pe 30 de zile, după care revenim cu un alt control şi abia după aceea vom trece la sancţiuni. Acestea pot fi amenzi, dar şi retragerea autorizaţiei“, explică ea.


Şcolii „Mihai Eminescu“ i s-a retras autorizaţia


La acelaşi control, Şcolii „Mihai Eminescu“ i-a fost retrasă autorizaţia din cauza lipsei unor documente. Este vorba despre programul activităţilor în derulare acolo şi dovada existenţei surselor de finanţare, necesare în cazul şcolilor aflate în şantier, aşa cum este cazul Şcolii „Mihai Eminescu“.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite