Moda recoltării de celulele stem a ajuns şi la Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mame recurg la recoltarea de celule stem din cordonul ombilical al bebeluşilor lor. Cu toate că este destul de costisitoare, procedura prelevării de sânge placentar din cordonul ombilical, din care mai apoi se separă celulele stem, este tot mai populară printre mămicile din Zalău.

„Prima prelevare s-a făcut la Zalău în urmă cu trei ani“, susţine medicul Ioan Sabău, ginecolog – obstetrician în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. De atunci, procedura este tot mai solicitată de mame, mai ales că între timp toţi cei cinci medici obstetricieni care lucrează în spital au învăţat tehnica de recoltare. „În medie, fiecare medic face între 6 şi 8 prelevări într-un an“, explică medicul.


„Este o procedură sigură“


Procedura în sine constă în recoltarea unei cantităţi de sânge placentar imediat după naştere. Şi durează un minut. Practic, o mamă din localităţile judeţului Sălaj care doreşte să i se preleveze sânge placentar va trebui să ia legătura, cel târziu în luna a şaptea, cu centrul Cord Blood, din Cluj, pentru a-şi face cunoscută intenţia. Reprezentanţii centrului îi vor trimite viitoarei mame, la Zalău, un kit, înainte de momentul naşterii, kit cu ajutorul căruia obstetricianul recoltează sângele placentar. Recoltarea se face la Secţia Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean din Zalău.


Ea se face prin secţionarea venei din cordon, după ce bebeluşul a fost expulzat şi preluat de moaşe, colectându-se între 20 şi 100, cel mult 150 de mililitri de sânge placentar, care este una dintre cele mai valoroase surse de celule stem. „Este o procedură sigură, care nu implică riscuri pentru copil sau pentru mamă“, susţine Sabău. „Oricum, şi eventualele riscuri care ar putea să apară sunt mult, mult mai mici decât beneficiile“, spune doctorul.


 „M-am gândit la binele copiilor“


Mariana Goia, din Zalău, va aduce pe lume un băieţel în luna decembrie şi a luat deja legătura cu centrul din Cluj pentru o prelevare de  sânge placentar. „Ne-am gândit la binele copilului, al copiilor, de fapt, pentru că mai avem o fetiţă, pentru că ni s-a explicat că aceste celule fac miracole în tratamentul unor boli“, spune Mariana. Iar la fel ca şi ea gândesc multe alte mame, care nu-şi permit riscul de a rata o asemenea oportunitate.


Procedura costă 3.270 de lei


Costurile cu prelevarea sângelui placentar se ridică, la centrul din Cluj, la 3.270 de lei. Banii se achită după recoltare şi după primirea rezultatelor privind calitatea probei recoltate. Centrul oferă şi varianta plăţii în trei rate lunare, de 1.090 de lei fiecare. La aceste costuri se adaugă şi taxa pentru depozitare, de 140 de lei pe an.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite