Groapa de gunoi din Crişeni va fi închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent ieri la Zalău, a cerut ca groapa de la Crişeni să primească autorizarea APM Sălaj
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent ieri la Zalău, a cerut ca groapa de la Crişeni să primească autorizarea APM Sălaj

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a semnat ieri, la Zalău, contractul de finanţare pentru un sistem de management integrat al deşeurilor. Prin acest proiect, care valorează 35 de milioane de euro, groapa de la Crişeni va fi închisă, însă acest lucru va fi făcut în etape, până în 2017. Alte obiective importante vor fi construite din aceşti bani.

„Nu este posibil ca o groapă de gunoi să funcţioneze fără autorizaţie. Nicăieri în ţară n-am auzit despre aşa ceva“, a spus ministrul Mediului, prezent ieri la Zalău, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

„Am dat dispoziţie Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Mediu Sălaj să rezolve problema într-o lună. Cu amenzi nu se poate rezolva“, a mai spus ministrul Laszlo Borbely.

Proiect de 35 de milioane de euro la Sălaj

Se pare că problema gropii de gunoi de la Crişeni, unde îşi depozitează Zalăul deşeurile şi resturile menajere, va fi rezolvată. Ministrul Mediului a venit la Zalău pentru a semna un contract de finanţare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj“.

Proiectul are o valoare totală de circa 35 de milioane de euro şi este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Contribuţia totală a Consiliului Judeţean Sălaj este de 24.160.309 de lei (şase la sută din suma totală).

Deşi termenul de închidere şi de ecologizare a gropii de gunoi de la Crişeni este 2017, totuşi deşeurile şi resturile menajere din Zalău vor fi în continuare depozitate aici. Pentru asta, ministrul Borbely a cerut ca gropa de la Crişeni să primească autorizaţie de mediu. Autorităţile locale au promis că într-o lună autorizaţia va fi emisă.

Directorul companiei AVE, operatorul de salubrizare, a spus că autorizarea va fi gata peste o lună, dar că asta presupune costuri şi responsabilităţi foarte mari.

Ce se va construi

Lansat în septembrie 2007, investiţiile cuprinse în acest proiect de-abia acum încep. Cele mai semnificative dintre investiţiile prevăzute a fi realizate sunt construirea centrului de management integrat al deşeurilor în comuna Dobrin, pe o suprafaţă de 20 de hectare, dotat cu echipamente şi utilaje adecvate standardelor europene de aplicare a politicilor de mediu.

Se vor mai construi şi dota trei staţii de transfer la Crasna, Sînmihaiu Almaşului şi Surduc, se vor închide şi conserva ecologic cele patru depozite urbane neconforme de la Crişeni (Zalău), Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei. În plus se vor construi drumuri de acces pentru obiectivele de investiţii. De asemenea, vor fi cumpărate cinci autospeciale, containere şi pubele adecvate nevoilor.

Monitorizată 30 de ani


Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj, Aurica Grec, spune că închiderea unui depozit de acest fel implică o responsabilitate foarte mare, precum şi costuri imense, de aceea nimeni până acum n-a vrut să-şi asume responsabilitatea autorizării depozitului de la Crişeni. După ce groapa va fi închisă, va trebui monitorizată timp de 30 de ani.

S-a tot tărăgănat din 2008

„Am depus documentaţia de autorizare a gropii de gunoi din Crişeni încă din 2008, dar s-a tot tărăgănat. Discuţia a fost că nu era clar cine trebuia să solicite autorizarea: noi sau primăria. Însă cel târziu într-o lună se va rezolva problema“, spune directorul AVE Sălaj, Ema Bob.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite