Evaluarea Naţională 2015 Vaslui. Subiecte Limba Română. Basmul şi eseul despre ia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vasluieni sunt optimişti în privinţa rezultatelor
Elevii vasluieni sunt optimişti în privinţa rezultatelor

Absolvenţii claselor a VIII-a intră de astăzi în febra Evaluării Naţionale, cu proba la Limba Română. Aproape 4.000 de elevi de clasa a opta din judeţul Vaslui sunt aşteptaţi să susţină anul acesta Capacitatea. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei avertizează că anul acesta candidaţii vor fi supravegheaţi atât video, cât şi audio.

UPDATE Elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat luni, la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională 2015, basmul şi un eseu despre ia românească.

Subiectul I la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015: Text cules de Petre Ispirescu 

Punctul a. 1. Antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea 

2. explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era" 

3. formulează două idei principale din textul dat

 4. transcrie două cuvinte, grupuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii 

5. prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?" 

Punctul b. Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat.

Subiectul II la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015. 

Text din ziarul „Adevărul“ - Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos: 

1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal 

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat 

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor. 

4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate  din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent Basmul a fost mereu parte din programă. În noua programă s-au introdus genul dramatic şi doina şi s-au introdus anumite tipuri de subordonate. Subiectele sunt de nivel mediu, cu aceleaşi cerinţe ca şi în anii anteriori, aceeaşi structură. La primul subiect, primele cerinţe sunt legate de limbă şi de înţelegerea textului, iar al doilea este o compunere pe problemele studiate.

Vezi rezolvarea subiectelor aici!

 ŞTIRE INIŢIALĂ

Din cei 4.883 absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Vaslui, peste 800 nu s-au înscris la examen pentru că fie corigenţi, cu situaţia şcolară neîncheiată, în abandon şcolar, fie au plecat din ţară.

Testările la Evaluare Naţională sunt susţinute în 112 de centre de examen şi 11 centre de evaluare din judeţul Vaslui. Candidaţii trebuie să fie prezenţi în săli de la ora 8.30, iar de la ora 9 începe examenul. 

Examenul va fi supravegheat audio - video, iar camerele vor fi instalate şi în sălile în care se descarcă subiectele, precum şi în sălile în care se evaluează lucrările scrise.
 

Evaluarea Natională 2015. Regulile din sala de examen

Elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.

Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Se mai interzice candidaţilor să aibă telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Nu în ultimul rând, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu cineva din exterior, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor aceste reguli şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen. Apoi, candidaţii semnează un proces-verbal în care se regăsesc aceste reguli şi menţiunea că ştiu că nerespectarea acestora are consecinţe”, mai arată sursele citate.

Încălcarea acestor reguli este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1.

Modul de calculare a mediei de admitere la liceu este la fel ca şi anul trecut. Media celor patru ani de gimnaziu are o importanţă de 25%, iar evaluarea naţională pentru liceu are un impact mai mare, de 75%.

Calendar Evaluare Naţională 2015

15-17 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională
22 iunie – Proba la Limba Română
23 iunie – Proba la Limba Maternă
24 iunie – Proba la Matematică
26 iunie – Afişarea rezultatelor
26 iunie – Depunerea contestaţiilor
27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor
30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

Mai puteţi citi:

SUBIECTE Evaluare naţională 2015: Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Română

Evaluare Naţională 2015. Adevărul.ro a publicat subiectele de la simularea probei de Limba Română, iar profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, a rezolvat în direct, la Adevărul Live, subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naţionale.

SUBIECTE Evaluare Naţională 2015: Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Matematică, la Adevărul Live

Evaluare Naţională 2015. Marţi, la Adevărul live, profesoara Anca Davidescu de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” a rezolvat în direct subiectele de la Matematică, primite de elevi la simularea Evaluării Naţionale. Adevărul.ro a publicat subiectele de la Mate.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite