Cât a plătit familia „regelui asfaltului“ din Vaslui rudelor ciobanului ucis în lanul cu grâu, după ce l-au hărţuit cu maşina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La începutul cercetărilor, omul de afaceri Emil Savin a avut calitatea de suspect, ulterior devenind doar martor
La începutul cercetărilor, omul de afaceri Emil Savin a avut calitatea de suspect, ulterior devenind doar martor

Miercuri, la Tribunalul Vaslui, au început audierile în dosarul în care ginerele unuia dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, Emil Savin, zis Farmazon, este judecat pentru omor calificat, fiind acuzat că a călcat cu maşina în mod intenţionat un cioban pe care l-a surprins într-un lan de grâu cu oile.

La proces au sosit şi rudele victimei, mama şi doi dintre fraţi. Interpelaţi de judecător, aceştia au anunţat că nu au nicio pretenţie de la familia omului de afaceri, că nu doresc să se constituie părţi civile în cauză, părăsind sala de judecată. 

Ulterior, avocatul celuilalt frate al victimei, care nu era prezent în sală, a adus la cunoştinţa instanţei că între familia victimei şi familia ginerelui omului de afaceri Emil Savin s-a încheiat o tranzacţie, astfel că prezenţa sa, ca şi apărător al părţii civile, este una pur formală.

În urma tranzacţiei încheiate la notar, familia lui Farmazon a oferit 30.000 de lei familiei ciobanului ucis în lanul de grâu, în sumă fiind incluse şi cheltuielile pentru înmormântarea ciobanului de 42 ani. 

Chiar dacă familie victimei a anunţat că nu mai are nicio pretenţie, în latură penală cercetarea judecătorească îşi urmează cursul. La termenul de miercuri, ginerele lui Farmazon a anunţat preşedintele completului de judecată că doreşte să dea declaraţii. În linii mari, Cornel Şelaru şi-a menţinut declaraţia dată în cursul urmăririi penale, nuanţând pe alocuri anumite aspecte. Astfel, tânărul a declarat instanţei că nu l-a ucis pe cioban, că de fapt totul a fost un accident.

Cu maşina de teren prin lanul cu grâu

Aflat la volanul maşinii de teren a socrului său, Şelaru a declarat că în seara zilei de 28 mai 2014 făcea "acolade" în lanul cu grâu, în încercarea de a alunga oile surprinse la păscut, iar după aproximativ zece metri a simţit că a trecut despre ceva, maşina clătinându-se.  

Aici, ginerele lui Farmazon a venit cu o completare. Dacă în timpul cercetărilor a declarat că după ce a coborât din maşina a văzut victima cum se ridică în poziţia şezut, în faţa judecătorilor, după aflarea concluziilor medico legale, care au arătat că ciobanul avea coastele şi coloana vertebrală rupte, Cornel Şelaru şi-a schimbat declaraţia susţinând că de fapt ciobanul stătea ghemuit pe coate, cu faţa în sus. Nici el nici socrul său, însă, nu au sunat la 112 pentru a anunţa evenimentul şi pentru a primi indicaţii despre cum să procedeze cu victima. Savin a sunat la şeful de post anunţând că a călcat un om, ulterior afirmând că de fapt a menţionat poliţistului că ginerele său a călcat victima, nu el.

Victima, scăpată pe jos

Şelaru şi-a continuat mărturia, relatând cum şi-a chemat socrul în ajutor, după ce a realizat că a călcat victima: "Am observat în spatele maşinii la aproximativ doi - trei metri. Încerca să vorbească cu mine dar nu înţelegeam ce spune. Îi curgea sânge din colţul gurii. Între timp a ajuns şi socrul meu care a spus să îl ducem de urgenţă la spital. L-am ridicat, l-am aşezat pe bancheta din spate în poziţia şezut. S-a urcat şi socrul meu în maşină, în dreapta mea. La jumătatea pantei, am observat că victima a căzut între banchete şi ne-am oprit pentru a-l ridica să-l repoziţionăm ".

Cornel Savin a declarat judecătorilor că a reuşit cu greu să scoată victima căzută între banchete, pentru că socrul său suferise recent o intervenţie chirurgicală la mână, motiv pentru care au scăpat ciobanul din braţe în momentul în care l-au scos din maşină şi l-au reaşezat tot în poziţia şezut, însă pe partea dreaptă. 

"După ce am ajuns la spital am predat victima şi am plecat. La jumătate de oră am fost sunat de la Poliţie şi ni s-a comunicat să predăm maşina pentru verificare. Am trimis maşina cu un şofer. Ulterior, în jurul orelor 22.30 - 23.00 ne-au chemat să ne deplasăm pentru a indentifica zona unde a avut loc impactul. Ne-am deplasat cu cealaltă maşină, la fel ca cea implicată în accident. La volan se afla Batog Marian, în dreapta socrul meu, iar în spate, eu, Popica Eduard (directorul de cabinet al prefectului judeţului Vaslui, care este lognodnicul fiicei lui Emil Savin n.r.) şi agentul de poliţie. Am ajuns acolo, dar poliţistul nu ne-a dat voie să intrăm în lanul cu grâu, spunând să îi indicâm de la margine zona, pentru a pune o bandă, urmând ca dimineaţă să se desfăşoare cercetări", a declarat ginerele lui Emil Savin în sala de judecată.

Farmazon, din suspect, martor

Omul de afaceri, Emil Savin urmează a fi audiat la termenul următor, când în sala de judecată este aşteptat să dea declaraţii şi celălalt cioban care a scăpat cu fuga. La începutul cercetărilor, Savin a avut calitatea de suspect, anchetatorii bănuind că acesta ar fi condus maşina de teren. La finalul urmaririi penale, afaceristul a rămas doar cu calitatea de martor. Procurorii au clasat cauza în privinţa infracţiunii de loviri şi alte violenţe, invocată de celălalt cioban, care a declarat, la audieri, că ar fi fost lovit de Emil Savin şi ginerele său, după ce l-au surprins în lanul cu grâu.

Transmir, abonată la bani publici

Emil Savin şi-a câştigat titulatura de rege al asfaltului în Vaslui, după ce, de-a lungul anilor, firma sa, Transmir, a câştigat majoritatea licitaţiilor pentru drumurile judeţului, organizate de Consiliul Judeţean. Drumul judeţean Creţeştii de Sus - Murgeni, Drumul judeţean 248 Vaslui – Iaşi, sunt printre cele mai bănoase proiecte realizate de Transmir, peste 40 de milioane de euro intrând în conturile societăţii.

Tot firma lui Emil Savin a câştigat şi marea asfaltare a municipiului Vaslui, lucrare cuprinsă în  Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) cea mai complexă lucrare de reabilitare şi modernizare de care a avut parte vreodată un oraş din judeţul Vaslui. Pentru impementarea PIDU, la capitolul reabilitare şi modernizare de străzi au s-au alocat nu mai puţin de 25 de milioane de euro.

Citeşte şi

VIDEO Un cioban a fost urmărit cu maşina şi accidentat mortal de maşina "regelui asfaltului" din judeţul Vaslui

Afaceristul vasluian suspectat că ar fi accidentat mortal un cioban şi ginerele său, cercetaţi în stare de libertate pentru omor

Cum a ajuns un fost şofer de CAP „rege-asfaltator”: Farmazon, afaceristul suspectat că i-a luat viaţa unui cioban în lanul de grâu

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite