Asigurarea caselor, un lux pentru vasluieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de imobile susţin fie că nu au bani, fie că nu au încredere în cei care-i obligă să-şi garanteze bunurile. Din cele aproximativ 150.000 de locuinţe şi gospodării înregistrate în judeţ, aproape 10% sunt încadrate cu risc seismic, iar 25% sunt situate în zone inundabile.

Cei mai mulţi vasluieni se gândesc de două ori înainte de a încheia o poliţă de asigurare în caz de dezastre naturale. „Până acum nu am încheiat nicio asigurare a locuinţei. Trebuie să mă mai gândesc dacă îmi voi face una. Ne-au scăzut pensiile. Cine-mi garantează că dacă-mi fac asigurare voi primi banii în viitor?“, susţine vasluianul Ilie Mihai, proprietarul unui apartament cu două camere din Vaslui.

Un motiv serios care-i împiedică pe oameni să-şi asigure casele este lipsa banilor. „În primul rând ar trebui să ne asigure condiţii decente de trai, să avem de unde plăti aceste asigurări. Aş plăti, dar de unde bani? Sunt şomer şi trăiesc cu 500 de lei lunar“, afirmă Vasile Costiniuc, un bărbat de 50 de ani din comuna Văleni.

Din 15 iulie asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie. Proprietarii au la dispoziţie şase luni pentru a-şi asigura locuinţa şi bunurile împotriva dezastrelor naturale. Poliţa obligatorie costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei.

Amendă de 500 de lei

Asigurarea acoperă trei riscuri: de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren, iar valoarea despăgubirii este de până la 20.000 de euro. Cine nu-şi face asigurare riscă amenzi de 500 de lei.

Proprietarii de imobile noi sunt mai dispuşi să nu-şi piardă bunurile. „Îmi construiesc o casă şi o voi clădi astfel încât să reziste la un cutremur de 9,6 grade pe scara Richter. Oricum îmi făceam şi asigurare, chiar dacă statul mă obliga sau nu“, a afirmat Lucian Chirica, un vasluian în vârstă de 29 de ani. Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii susţin că aceasta este singura măsură de a recupera o parte din bunuri în cazul unui dezastru.

„E o măsură bună, mai ales pentru judeţul Vaslui care se află într-o «zonă fierbinte» de risc seismic. Mai grav este faptul că un cutremur cu magnitudinea mai mare de 6,5 grade pe scara Richter va fi cu siguranţă. Acesta este şi scopul unei astfel de  asigurări, de a mai recupera ceva în eventualitatea unei calamităţi naturale“, a declarat Ovidiu Pascal, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Vaslui.

Ilie Mihai, proprietar: Până acum nu am încheiat nicio asigurare. Mă mai gândesc dacă fac una.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite