Turnu Severin: Muzeul de Artă în atenția autorităților

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Muzeul de Artă în atenția autorităților
Turnu Severin: Muzeul de Artă în atenția autorităților

Conducerea Consiliului Județean Mehedinți și a primăriei Severin, s-au arătat interesate de situiația dificilă prin care trece clădirea și încearcă să găsească soluția cea mai rapidă de salvare a clădirii.

CITEŞTE ŞI:

Referitor la situația destul de delicată în care se află Muzeul de Artă, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Marius Bălu a declarat că se va implica în găsirea unei soluții rapide și eficiente astfel încât clădirea să nu fie afectată și mai mult de lipsa termoficării. „La ora actuală nu putem face prea mult pentru această clădire, aici existând un litigiu.  Fost revendicată de urmaşii proprietarilor, iar până nu se finalizează procesul nu putem interveni. Totuşi, voi discuta cu conducerea muzeului şi sper să găsim o soluţie de moment astfel încât clădirea şi piesele din interior să nu fie afectate”, a declarat Marius Bălu.

Se dorește preluarea către municipiu

De cealaltă parte, primarul municipiului Severin, Constantin Gherghe, se gângeşte chiar să preia clădirea în domeniul municipiului pentru a o putea salva. „Sunt foarte interesat de conservarea patrimoniului cultural artistic al municipiului, ca dovada stă semnarea contractului pentru reabilitarea teatrului şi a cetăţii medievale. Cultura poate fi un factor de dezvoltare locală şi trebuie găsită o soluţie pentru Muzeul de Artă. Trebuie implicaţi toţi factorii decizionali, mai ales că Palatul Sabetay este o clădire de patrimoniu. Eu chiar voi susţine preluarea clădirii de la Consiliul Judeţean către municipiu”, a declarat Constantin Gherghe.

Scurt istoric

Clădirea care adăposteşte Muzeul de Artă din Severin, a fost ridicată în 1890, de constructori și arhitecți italieni angajați de  negustorul severinean Sabetay. Clădirea a fost construită în stil eclectic accidental, barocizat, coloanele andosate fiind înconjurate de mozaic și oglinzi, lambriuri sculptate în lemn de stejar, ancadramentele ferestrelor fiind ornamentate cu elemente florare și mitologice, iar sălile spațioase fiind „încoronate” cu candelabre grele din bronz aurit. După 1949, clădirea a fost naţionalizată şi a ajuns sediul securităţii, iar din toamna anului 1977 a devenit casă prezidenţială, aici fiind cazaţi în nenumărate rânduri membrii familiei Ceauşescu. După 1989 a intrat în proprietatea Ministerului Culturii, devenind muzeu de artă, secţie a Muzeului Regiunii Porţile de Fier. Acum clădirea este revendicat de Elena Carol, din Ploieşti, urmaşă a familiei Sabetay.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite