Trei suspecţi în cazul dispariţiei monedelor de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier FOTO Corina Macavei
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier FOTO Corina Macavei

Ancheta derulată în dosarul dispariţiei monedelor de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin nu s-a încheiat. Până la această oră, cercul de suspecţi s-a restrâns la trei persoane, împotriva cărora procurorii au început deja urmărirea penală.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin a început urmărirea penală împotriva a trei persoane în cazul furtului de monede de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

„În urma inventarierii patrimoniului colecţiei de numismatică s-a constatat lipsa mai multor obiecte din secolele XV, XVIII şi XIX. La momentul respectiv a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Cercetările au fost extinse, constituindu-se un cerc de suspecţi, iar în prezent Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin a dispus începerea umăririi penale faţă de trei persoane din municipiul Drobeta Turnu Severin”, a precizat Nicolae Lohon, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi.

Directorul muzeului, Doiniţa Chircu, cea care de altfel a sesizat poliţiei dispariţia acestor piese, speră ca la finalul cercetărilor să fie readuse în colecţia instituţiei preţioasele monede.

„Ceea ce aştept de la organele competente ale statului este să rezolve această problemă destul de gravă care s-a întâmplat cu ani în urmă la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier pentru că instituţia în sine, noi românii, mehedinţeni suntem deposedaţi de 552 de piese de mare valoare, eu nu mă pot pronunţa asupra concluziilor la care au ajuns anchetatorii, spun doar atât că ştiu că ancheta continuă şi am toată încrederea că la finalul acestei anchete vom avea nu vinovaţi, că nu asta ne interesează, vom avea înapoi patrimoniul de care am fost deposedaţi”, spune Doiniţa Chircu.

Conducerea muzeului a precizat că a observat lipsa acestor obiecte cu ocazia unui inventar şi imediat a sesizat poliţia.

Este vorba de aproape 600 de piese, din care 178 din aur şi 376 din argint, care fac parte din tezaurul monetar al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, a cărei colecţie impresionantă numără circa 90.000 de piese.
Printre acestea amintim o brăţară dacică din argint cu cap de lup şi o fibulă datând din anul 80 i.Ch care fac parte din Tezaurul de la Izvorul Frumos, 203 monede: ducaţi veneţieni din aur (anii1300-1400) florini ungureşti din aur (anii 1300-1440), guldeni germani din aur (anii 1350-1400), groşi sârbeşti de argint, ducaţi din argint de pe timpul lui Mircea cel Bătrân, accele argint (anul1400) din Tezaurul Dudaşul Schelei,  130 monede ducaţi veneţieni din aur (anii 1380-1400), florini ungureşti din aur, ducaţi argint din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân (anii 1380-1420) , groşi sârbeşti din argint, 158 de monede: ducaţi din aur (Olanda anul 1700), zechini veneţinei din aur (anul 1700), monede din arhint din timpul Imperiului Otoman (anul 1800) din tezaurul de la Gornenţi, 66 de monede austriece din aur şi din argint din Tezaurul de la Balta.

Ancheta internă făcută la nivelul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier indică faptul că furtul s-a comis în perioda 2011-2013. Muzeul se află de aproape patru ani în reabilitare pe fonduri europene şi este foarte posibil ca acest furt să se fi comis în perioada când piesele instituţiei au fost mutate şi adăpostite în diverse depozite din oraş.

Valoarea de inventar a pieselor dispărute este de 45.500 de lei, însă colecţionarii oferă sume uriaşe pentru astfel de obiecte extrem de valoroase.

Citeşte şi:

Aproape 600 de monede din aur şi argint, o braţară dacică şi o fibulă dacică au dispărut de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite