Populaţia romă în creştere în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Şein alături de soţie şi o parte din copii FOTO Corina Macavei
Valeriu Şein alături de soţie şi o parte din copii FOTO Corina Macavei

Datele oficiale ale ultimului recensământ arată clar că populaţia de etnie romă este în continuă creştere. Sunt familii cu câte 12 copii, care deşi nu au ce pune pe masă spun categoric că mai vor urmaşi. Specialiştii în cercetări demografice spun că dacă vor continua în acest ritm în 2050, romii ar putea reprezenta 40 la sută din populaţia României.

La o aruncătură de băţ de Drobeta Turnu Severin, la Dudaşul Cerneţiului trăieşte o puternică comunitate de romi. Marea majoritate a oamenilor de aici au lucrat la vechile unităţi economice din Turnu Severin, dar care după 1990 s-au închis rând pe rând. Aşa se face că acum familiile de romi se descurcă foarte greu, doar din ajutorul social ori din pet-urile pe care le strâng prin oraş şi apoi le valorifică la centrele de colectare a deşeurilor. În ciuda sărăciei în care se zbat, romii nu se joacă când este vorba de făcut copiii. “Fără număr”, cum ar spune maneliştii. Iubăreţ din fire, domnul Şein şi-a lăsat însărcinată soţia de 5 ori de când s-au cunoscut. Soţia mai are alţi 7 copii dintr-o relaţie anterioară şi nu a folosit niciodată metode contraceptive. Situaţia metarială a familiei este mai mult decât precară, dar omul mai în glumă, mai în serios speră să îşi pună măcar curent electric cu ajutorul copiilor. “Ăl mai mare copil pe care îl am are 9 ani, copilul ăl mijlociu face în septembrie 8 ani, fata face 5 ani. Cei de la CEZ mi-au spus că mă costă peste 200 de milioane să bag curentul de la reţeaua principală şi au am zis că trebuie să vând un copil ca să-mi permit asta”, spune Valeriu Şein. Familia acestuia trăieşte doar din ajutorul social şi alocaţia copiilor.

Mai greu cu contracepţia

În comunitatea de rromi de la Dudaşul Cerneţiului familiile sunt extrem de numeroase.  Bunica Marcela de exemplu creşte 14 nepoţi. De mulţi ce sunt femeia abia mai ştie cum îi cheamă. Despre metodele contraceptive femeile de etnie rromă au auzit, dar nu le-au folosit niciodată. Mediatorii din comunătăţi nu ştiu ce metodă să mai aplice. “Doar nu o să stăm zi şi noapte cu ei să-i urmărim să vedem ce fac”, spune Raigumber Duroi, mediator şcolar la Dudaşul Cerneţiului. „Cu criza asta la nivel naţional posibilităţile sunt foarte precare la mulţi dintre ei. Vreau să vă spun că sunt cazuri în care nu frecventează cursurile şcolare pentru că nu au posibilităţi”, mai adaugă mediatorul.

La Strehaia, rromii trăiesc în lux

La polul opus găsim familii de romi la fel de numeroase, dar care trăiesc în lux si opulenţă. Copiii ţiganilor din Strehaia cresc în vile cu turnuleţe, încalţă pantofi de aur şi poartă haine de firmă. Luxul este completat de autoturisme scumpe care stau parcate în garajele acestor palate. O plimbare pe străzile din Strehaia aproape că-ţi taie răsuflarea şi îţi lasă impresia că te afli într-un oraş al milionarilor din Top 300. Pe nimeni nu mai miră faptul cum şi-au strâns căldărarii de Strehaia imensele averi. În nici un caz din confecţionarea căldărilor, meserie care i-a făcut celebri şi pe care au abandonat-o, prin acomodarea din mers cu tranzacţii. În ultima perioadă, procurorii DIICOT Mehedinţi au scos la lumină zeci de afaceri ilegale ale rromilor de la Strehaia care în complicitate cu oameni de afaceri din Drobeta Turnu Severin au prejudiciat bugetul de stat cu sume foarte mari de bani.

Peste 10.000 de mehedinţeni de etnie rromă

În Mehedinţi, populaţia de etnie rromă a fost în continuă creştere. Cei mai mulţi rromi declaraţi sunt în Strehaia, Gârla Mare şi Gruia.  “La recensământul din 2011 în judeţul Mehedinţi s-au declarat de etnie rromă un număr de 10.919 persoane, reprezentând 4,38 la sută din populaţia stabilă. La recensământul din 2002, populţia declarată de etnie rromă a fost de 9230 de persoane, respectiv 3,1 la sută din populaţie. Deci a crescut numărul de populaţie rromă atât ca număr cât şi ca pondere în populaţia stabilă a judeţului. Cei mai mulţi s-au declarat ca fiind de etnie rromă în oraşul Strehaia la recensământul din 2011, respectiv 1171 de persoane, peste 1000 la Gârla Mare, iar la nivelul comunei Gruia aproape 1000 de persoane”, a declarat Gheorghe Fota, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Mehedinţi. Din totalul populaţiei de etnie rromă din Mehedinţi doar 57,6 la sută vorbesc  limba romani. Potrivit statisticilor, o româncă naşte în medie 1,3 copii, iar o femeie de etnie rromă devine mamă a trei copii.

Citiţi şi:

Drumul lung al romilor de la traiul de pe o zi pe alta la antreprenoriat

Fenomen: romii invadează pădurile din Franţa, la cules de ciuperci

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite