Penitenciarul Turnu Severin, între primele pe ţară la venituri încasate din munca deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 140 de deţinuţi muncesc la cusutul ghetelor Rieker FOTO Corina Macavei
Peste 140 de deţinuţi muncesc la cusutul ghetelor Rieker FOTO Corina Macavei

În conturile Penitenciarului din Drobeta Turnu Severin au intrat de la începutul anului peste 900.000 de lei din munca deţinuţilor. Firme private, Primăria Turnu Severin, dar şi persoane fizice preferă să angajeze infractori de după gratii pentru ca sunt mai ieftini decât lucrătorii liberi. Şi detinuţii sunt mulţumiţi: câştigă bani pe durata detenţiei, li se scade din pedeapsă şi îşi umplu timpul liber.

Banii curg gârlă la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin. În vreme ce numărul disponibilizaţilor de la firmele severinene creşte, în timp ce producţia este oprită la diverşi agenţi economici, închisoarea severineană nu se poate plânge că o duce rău. De la începutul anului, veniturile obţinute de Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, în urma muncii prestate de deţinuţi, este de peste 900.000 lei. Din aceasta sumă, 60 la suta din bani revin bugetului de stat, iar 40 de procente merg în conturile muncitorilor deţinuţi. Din cei 40 la sută, deţinuţii pot folosi doar 75 la sută în timpul executării pedepsei, restul de 25 la sută se adună într-un cont şi i se dau în mână, cu dobânda aferentă, atunci când părăseşte închisoarea. Şi, pe lângă banii pe care îi primesc pentru munca prestată, deţinuţii beneficiază şi de scăderea numărului zilelor de pedeapsă de executat: la patru zile muncite - pentru un program de 8 ore - deţinutul câştigă o zi.

Munca deţinuţilor, foarte apreciată

Deţinuţii din Turnu Severin nu duc lipsă de comenzi pe care să le onoreze, indiferent dacă e vorba despre munca prestată în interiorul Penitenciarului sau de cea din afara unităţii. "În Penitenciar avem activităţi în interesul locului de deţinere, cum ar fi la bucătărie, la atelierul auto, pază perimetru, dar sunt cereri şi din partea firmelor în domeniul agriculturii ori construcţii. Avem comenzi şi de la compania Rieker. În general, persoanele private de libertate şi-au manifestat interesul pentru muncă din dorinţa de a câştiga bani, pentru a li se reduce zilele de detenţie", a declarat Alina Săvescu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin.

340 de deţinuţi muncesc în diverse activităţi

Astfel, în vreme ce la AJOFM Mehedinţi s-au primit sute de notificări de disponibilizare de la începutul anului, în Penitenciar nimeni nu se poate plânge că nu are cum sau unde să muncească. În momentul de faţă circa 340 de deţinuţi muncesc în diverse activităţi. Primăria Drobeta Turnu Severin, de  exemplu, este unul din beneficiarii serviciilor acestor deţinuţi de ani de zile. Edilii oraşului preferă să apeleze la Penitenciarul Turnu Severin fiindcă forţa de muncă este ieftină şi eficientă: 6 lei/oră tariful, ceea ce înseamnă la un program de 10 ore – 60 de lei pentru deţinut. O parte din deţinuţi au lucrat în această perioadă şi la săpăturile arheologice care s-au efectuat cu ocazia lucrărilor de reabilitare de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier. La Gârla Mare, aceştia dau o mână de ajutor pentru construcţia unui siloz, iar la o fermă viticolă de la  Recea au lucrat la întreţinerea culturilor de viţă de vie, iar acum la recoltatul strugurilor.

Colaborare veche cu Rieker

Cea mai mare parte a banilor câştigaţi de Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, aproape 80 la sută, sunt obţinuţi în urma contractului cu producătorul german de încălţăminte Rieker, specializat în încăţăminte antistres. Peste 140 de deţinuţi cos în fiecare zi pentru Rieker sute de pantofi, care iau drumul străinătăţii. Nu este o muncă uşoară, îţi trebuie îndemânare şi multă răbdare fiindcă talpa este cusută la mână. Pentru deţinuţi însă fiecare pantof cusut reprezintă câteva clipe câştigate spre libertate. Încălţămintea care iese din mâna deţinuţilor este ireproşabilă, aşa se face că producătorul german colaborează cu Penitenciarul Turnu Severin de 13 ani. Numai în luna august, de exemplu, aici s-au produs 20.700 perechi de încălţăminte, ceea ce înseamnă venituri de 73.000 de lei. „Ca să-mi iau zile câştig, am învăţat şi să cos, munca e aşa şi aşa, cos un sac şi jumătate pe zi, depinde cum muncesc”, spune un deţinut, aflat în închisoare pentru furt şi care mai are şapte luni până la ispăşirea pedepsei. „Greu nu este dacă eşti meticulos. Lucrăm cu acele şi cu un soi de igliţă. Eu fac trei saci pe zi, adică 30 de perechi, alţii lucrează şi mai mult, alţii mai încet. Meseria de cizmar e bună dacă ne gândim că am fost conduşi atâţia ani de un cizmar”, spune un alt deţinut. În medie, pe lună, un deţinut coase circa 600 de perechi de încălţăminte.

Citiţi şi:

Israelianul Samuel Solow, studentul medicinist condamnat pentru pornografie infantilă, a fost adus la Penitenciarul Turnu Severin

Meniu bogat pentru deţinuţi, în noaptea de Înviere

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite