Nu s-a identificat agentul economic vinovat de producerea poluării apelor Topolniţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu Mehedinţi şi Serviciul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi monitorizează în continuare cursul de apă al râului Topolniţa, afluent al Dunării, după ce joi s-a constatat o mortalitate piscicolă pe o lungime de şapte kilometri din cauza unei poluări accidentale.

Garda de Mediu Mehedinţi face verificări la agenţii economici care deversează în acest curs de apă şi care ar fi putut produce această poluare. Este vorba de Sucursala Romag-Prod (Combinatul de Apă Grea) şi câteva balastiere de pe marginea Topolniţei.

„Una dintre cauze ar putea fi de la actovitatea de stopare şi curăţare a instalaţiilor de la combinat, dar nu putem spune sigur acest lucru, decât în momentul în care vom avea rezultatul exact al analizelor. Monitorizăm de mai multe pe ori pe zi şi Dunărea, avem controale pe toată această zonă”, a declarat comisarul şef de la Garda de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu.

Directorul Combinatului de Apă Grea de la Halânga, Ervin Watzlawek, exclude posibilitatea ca poluarea să fie cauzată de sucursala Romag Prod fiindcă activitatea a încetat aici în urmă cu aproximativ două săptămâni:

„Suprafaţa este foarte mare, faptul că nu funcţionat nimic pe platformă exclude din punctul meu de vedere drept cauză sucursala Romag Prod. Angajaţii au plecat, ieri au fost foarte puţini oameni în fabrică, iar activitatea fabricii a fost sistată de acum două zile, la ora actuală nu facem decât o încărcare cu apă a unor rezervoare în vederea exploatării ulteriorare şi a minimizării consumurilor energetice. Datorită carenţei de fonduri ne limităm activitatea la ceea ce este absolut strict necesar”.

Directorul Ervin Watzlawek mai spune că la Romag Prod au existat  două puncte de evacuare,  cel cu deversare în Topolniţa a fost oprit în urmă cu două săptămâni în urmă şi un punct de deversare în Pleşuva, unde s-au mai făcut deversări mai mcii. „Am avut de exemplu, un utilaj în funcţiune care ne asigura inertizarea instalaţiilor în zonele care era necesar de azot şi care foloseau un tip de apă, dar care nu avea de-a face cu contaminaţi, nici acizi, nici baze, doar apă normală”, explică directorul de la Combinatul de Apă Grea.

Deocamdată, autorităţile de mediu nu cunosc natura substanţei care a poluat apele râului Topolniţa şi care a provocat o mortalitate piscicolă pe o lungime de circa 7 kilometri.

„Laboratorul sanitar-veterinar şi ieri şi astăzi a prelevat probe, care acum se lucrează şi rezultatele vor fi gata luni cel târziu. Nu se poate spune cine este vinovatul până nu se stabilesc care sunt substanţele toxice”, a declarat dr. Sorin Jianu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Mehedinţi.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite