Lucrările arheologice de la amfiteatrul roman sunt în pericol din cauza terenului instabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările arheologice de la amfiteatrul roman, descoperit în anul 2010, la Drobeta Turnu Severin sunt puse în pericol din cauza terenului instabil.  Din acest motiv, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier a solicitat, luni,  conducerii Consiliului Judeţean Mehedinţi suma de 28.000 de lei pentru realizarea unui zid de protecţie şi tasarea terenului.

În toamna anului 2010, atunci când utilajele costructorului scormoneau pământul pentru a fi ridicată fundaţia unui pavilion multifuncţional, a fost descoperit un amfiteatru militar roman.

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier de la Drobeta Turnu Severin se află de câţiva ani în reabilitare cu fonduri europene, iar acest pavilion este prins în proiectul de reabilitare. Este o descoperire deosebit de importantă şi pune Drobeta pe aceeaşi linie cu Ulpia Traiana Sarmizegetusa ori Porolissum.

Specialiştii care efectuează cercetările arheologice aici au constatat însă că din cauza terenului instabil amfiteatrul roman este pus în pericol atât în partea de nord, cât şi în partea de vest, la poarta principală de intrare în amfiteatru. Lucrările au fost oprite până la amenajarea unui zid de protecţie şi tasarea terenului.

„Amfiteatrul roman este în procedură de clasare, în foarte scurt timp va fi clasat ca un monument de tip „A”. Este un monument care datează de 2000 de ani şi lucrările de cercetare trebuie să continue acolo. Cu aceste lucrări, prin care încercăm să scoatem la lumină întregul monument, am ajuns în situaţia în care monumentul în sine să fie ameninţat din două părţi aş putea spune: pe latura de nord şi pe latura de vest. De aceea se impun aceste lucrări de realizare a unor ziduri şi tasarea terenului pentru că deficienţa terenului pune în pericol această parte de ruină”, a declarat managerul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, Doiniţa Chircu.

Managerul muzeului a mai spus că este pusă în pericol şi anexa unei proprietăţi private, învecinată cu amfiteatrul roman.

Valoarea lucrărilor se ridică la 28.000 de lei, sumă pe care consilierii judeţeni, întruniţi luni în cadrul şedinţei pe luna octombrie, au aprobat-o cu unanimitate de voturi.

Cercetările au început în 2012

Cercetările ştiinţifiice în zonă au început în anul 2012 şi până acum specialiştii au reuşit să pună în evidenţă o structură a unui amfiteatru cu arenă, cu zidul perimetral al arenei din piatră de râu şi de carieră, legată cu mortar. Este o construcţie de tip circular, specifică unor astfel de monumente. De dimensiuni mult mai mici decât Colosseumul din Roma, a fost construit pentru a deservi garnizoana staţionată în Castrul de la Drobeta. Dimensiunile lui sunt relativ mici,  35 pe 36, cu o formă eliptică, aproape rotundă şi probabil că tribunele construite posibil din lemn nu ar fi putut adăposti mai mult de 1200-1500 de spectatori.

Citeşte şi:

FOTO Amfiteatru roman reprezentat pe Columna lui Traian, descoperit la Turnu Severin. Aici aveau loc lupte de gladiatori

Cum tratează Ministerul Culturii descoperirile arheologice din timpul Împăratului Traian la Turnu Severin

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite