La Orşova, oamenii fac focul cu lemne la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să stai la bloc şi să te încălzeşti cu lemne la sobă pare de necrezut pentru anul în care trăim. Şi totuşi acest lucru se întâmplă în România, la Orşova, un mic orăşel din judeţul Mehedinţi, care, culmea, are şi statutul de municipiu.  Blocurile cenuşii sunt căptuşite în exterior cu zeci de burlane care pornesc de la aproape toate ferestrele şi urcă, precum nişte şerpi uriaşi, depăşind înălţimea celor patru etaje ale fiecărei clădiri.

Imediat după 1990, sistemul centralizat de încălzire al oraşului a fost pus pe butuci. Rând pe rând marile unităţi economice ale Orşovei au fost închise, iar localnicii sărăciţi peste noapte nu au mai putut plăti facturile la încălzire şi apă caldă. Şi-au montat sobe, iar cei cu dare de mână şi-au cumpărat în ultimii ani centrale de apartament. Aşa se face că la ora actuală nu există un bloc în Orşova, care să nu fie brăzdat de coşurile de evacuare al fumului. Imaginea este dezolantă şi nu face cinste unui orăşel, cu pretenţii de localitate turistică. Cel puţin aşa au numit-o toţi cei care s-au perindat la conducerea primăriei locale.

Deşi marea majoritate a populaţiei orşovene trăieşte la limita subzistenţei, paradoxul face ca aceştia să nu beneficieze de ajutor la încălzire. De ce? Pentru că potrivit legii aceste ajutoare se acordă celor care beneficiază de agent termic în sistem cetralizat. O stupizenie, dar care leagă de mâini şi de picioare adminstraţia oraşului. În acest condiţii, locuitorii Orşovei care trăiesc în cele 3500 de apartamente se descurcă pe cont propriu. Nu e de mirare astfel că printre blocuri vezi la tot pasul magazii pline cu lemne.

„De unde bani, de unde lemne, doar soţul are pensie. Eu nu lucrez. Lemnele m-au costat cam 1000 de lei şi nu cred că îmi ajung până la primăvară. E foarte greu, greu de tot. Fiecare cum se descurcă iarna, aşa e la noi de peste 20 de ani de când nu mai avem încălzire centrală”, spune Ioana Butaru, din Orşova.

„Fiecare se descurcă cum poate. În fostele centrale termice s-a făcut biserică pentru pocăiţi, spălătorie auto. Eu mi-am făcut teracote, am în spatele blocului o baracă, că în altă parte nu aveam posibilitate. Oamenii bătrâni se descurcă însă foarte greu, e vai de mama lor, nici cu reşoul nu îşi prmit să se încălzească. Eu am cheltuit cu lemnele în jur de 900 de lei, nu e suficient, dar fac focul numai seara, nu fac toată ziua”, spune şi Dumitru Grosu, un alt orşovean.

„Foarte greu, de 25 de ani nu mai avem căldură, oraşul e mort, locuri de muncă nu sunt. Avem teracotă în apartament, lemnele le car cu plasa, focul îl facem când şi când că am izolat blocul acum doi ani”, se plânge o orşoveancă.

Dar există şi situaţii aproape incredibile. O orşoveancă şi-a transformat sufrageria apartamentului în magazie având lemnele depozitate pentru iarnă. Femeia , în vârstă de 69 de ani şi bolnavă de diabet se descurcă doar datorită binevoinţei vecinilor care nu o lasă la greu: „Lemnele le ţin în odaie, doar seara fac foc atât. Nu am decât 700 lei pensie şi uite dau banii pe medicamente. Nu am copii, nu am pe nimeni, nu am bărbat. Vecinii mă ajută cu lemne, îmi aduc şi o pâine”.

Primarul municipiului Orşova, Ion Manea, spune că a purtat discuţii cu o firmă austriacă pentru realizarea unui sistem centralizat de căldură şi că în perioada următoare ar implementa un proiect pilot de centrală la o scară de bloc din oraş. Centrala respectivă ar urma să funcţioneze pe bază de combustibil provenit din deşeuri.

Citeşte şi:

Performanţă cu burta goală la cel mai bun club de kaiac-canoe din România

Cum s-au împărţit banii în Mehedinţi pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţi şi de ce Orşova şi Eşelniţa au fost tăiate de pe listă

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite