Generos cu biserica, baronul de Mehedinţi a pierdut protecţia divină în confruntarea cu procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Duicu lângă primarul Orşovei
Adrian Duicu lângă primarul Orşovei

Cu o lună înainte de a fi arestat într-un megadosar de corupţie, baronul roşu de Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost extrem de generos cu Biserica. Nu din buzunarul lui, fiindcă din acela cotiza consistent la puşculiţa partidului, ci din banii publici.

În şedinţa Consiliului Judeţean Mehedinţi de la sfârşitul lunii februarie a.c., consilierii judeţeni au alocat suma de 700.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala ortodoxă din municipiul Drobeta Turnu Severin şi reabilitarea altor 22 de biserici din judeţ.

Concret către Catedrala ortodoxă  a fost direcţionată suma de 500.000 de lei. În prezentarea proiectului aflat pe ordinea de zi, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, le explica consilierilor în maniera proprie motivaţia alocării acestor fonduri: “trebuie să ajutăm!”

“De la naşu, fără număr”, cam aşa a procedat baronul de Mehedinţi atunci când preoţii parohi au venit să-i ceară sprijinul.

„Fiecare părinte din comuna respectivă a venit şi a spus <<am nevoie de suma asta de bani>> şi am făcut în aşa fel încât 22 de biserici din judeţul Mehedinţi să beneficieze de sumele de bani necesare fie pentru continuarea, fie pentru finalizarea lucrărilor în lăcaşele de cult de acolo, din comune”, spunea la acea dată preşedintele CJ Mehedinţi în cadrul şedinţei.

Ceea ce nu a ştiut însă Adrian Duicu este faptul că “până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii” ori procurorii DNA, iar generozitatea către biserică nu l-a scăpat de braţul lung al legii. Ori poate simţindu-se cu musca pe căciulă a vrut să-l îmbuneze pe bunul dumnezeu sperând într-un ajutor divin atunci când va fi nevoie. 

Câţi bani a înghiţit Catedrala Episcopală din Turnu Severin, a cărei construcţie a început în anul 1994, rămâne însă o mare necunoscută fiindcă este greu de “cuantificat”.

“Eforturile şi resursele (umane, tehnice, materiale s.a.) pe care creştinii ortodocşi le-au pus în slujba construcţiei lăcaşurilor de cult nu au fost făcute în dorinţa de a fi cunoscute opiniei publice, ci în duhul smereniei şi filantropiei creştine ce caracterizează Biserica Ortodoxă. Din aceste motive, cuantificarea exactă, valorică, a resurselor implicate în construirea noilor biserici este dificil de realizat, pentru că în aceste cazuri “investiţia” este una a eforturilor pe care fiecare credincios şi fiecare comunitate în parte le cunoaşte. (...) În ceea ce priveşte fondurile publice, sprijinul financiar a fost solicitat autorităţilor publice în conformitate cu prevederile legale în vigoare, având în vedere recunoaşterea de către statul român a rolului important al Bisericii Ortodoxe Române în istoria naţională şi în viaţa societăţii româneşti, precum şi necesitatea asigurării accesului la serviciile religioase”, se arată într-o adresă a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, solicitată de redacţia noastră.

Citeşte şi:

Ascensiunea baronului roşu din Mehedinţi, de la muncitor la doctor în ştiinţe militare şi preşedinte de Consiliu Judeţean

Adrian Duicu a schimbat arestul cu o vilă în Orşova

Baronii celor mai sărace 10 judeţe din România

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite