Exerciţiu internaţional România-Serbia la malul Dunării pentru limitarea efectelor produse de situaţiile de urgenţă din zona transfrontalieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul s-a desfăşurat pe Dunăre, la 5 km de Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Exerciţiul s-a desfăşurat pe Dunăre, la 5 km de Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Forţe impresionante de la ISU „Drobeta” şi Departamentul de pompieri din Bor (Serbia) au executat vineri un exerciţiu internaţional de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pe fluviul Dunărea, la 5 km vest de municipiul Drobeta Turnu Severin.

În cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră România-Serbia, ISU “Drobeta”  al judeţului Mehedinţi, ISU “Semenic” al judeţului Caraş Severin şi Departamentul de Pompieri din Bor şi-au achiziţionat tehnică de ultimă generaţie pentru situaţii de urgenţă. Proiectul a avut o valoare de aproape 2.300.000 de euro şi o durată de implementare de 24 de luni.

Astăzi, la finele proiectului, partenerii români şi sârbi au organizat acest exerciţiu tocmai pentru a arăta tehnica care s-a achiziţionat şi, totodată, pentru punerea în practică şi testarea procedurilor comune de intervenţie şi reglementare a cooperării bilaterale transfrontaliere în situaţii de urgenţă produse pe teritoriul celor două state.

La acest exerciţiu au participat toate structurile cu funcţii de sprijin pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă de la nivelul judeţului Mehedinţi, bugetul alocat pentru desfăşurarea acestuia fiind de 4.850 Euro, fonduri europene. România a participat cu 185 de persoane şi 35 de mijloace, iar Republica Serbia cu 18 persoane şi 6 mijloace de la Departamentul de pompieri Bor.

„Astăzi am desfăşurat un exerciţiu de intervenţie în comun cu parteneri din Serbia în cadrul proiectului la care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” este lider de proiect. Am simulat un accident între două nave în care a fost implicat un număr de peste 30 de victime. În prima etapă toate cele 30 de victime au fost aduse la mal de către echipe de salvare constituite din bărci atât din România, cât şi din Serbia”, spune col. Florentin Dragomir de la ISU „Drobeta”, managerul de proiect.

În etapa a doua s-a simulat depoluarea fluviului Dunărea deoarece în urma accidentului dintre cele două nave o cantitate însemnată de petrol  a fost deversată în fluviul Dunăre. Apele Române împreună cu ISU Mehedinţi a intervenit prin realizarea  a două baraje plutitoare, iar la această acţiune a fost sprijinită de nava „Ecostar”, o navă specială pentru depoluarea deşeurilor din apele poluate.  Vasul de croazieră transporta un număr de peste 100 pasageri, iar 32 dintre turişti au suferit diverse traume şi chiar intoxicaţii cu monoxid de carbon. În urma accidentului naval s-a produs avarierea rezervorului navei de pasageri, fapt ce a provocat revărsarea în fluviul Dunărea a cca 5000 litri motorină, provocând poluarea accidentală a fluviului Dunărea, cu consecinţe grave asupra calităţii apei, florei şi faunei. Două echipe de salvare din Serbia au venit pe ape.

„În etapa a 3-a pentru a arăta capabilităţile pe care le avem la nivelul judeţului în urma acestui proiect achiziţionând mai multe ATV-uri şi saci stingători am simulat mai multe focare de incendiu şi am intervenit pentru lichidarea şi stingerea acestora”, mai explică col.Florentin Dragomir.

„Noi am avut misiunea de a salva victime din vas şi am participat, de asemenea, la stingerea de incendiu de vegetaţie uscată. Exerciţiul s-a desfăşurat fără probleme. Vreau să mulţumesc colegilor mei din România pentru cele trei zile pe care le-am petrecut aici şi sper ca şi în anii următori să mai participăm împreună şi la alte exerciţii şi să ne pregătim foarte bine. Singuri putem face ceva, dar în comuna putem face mult mai multe lucruri”, a spus, la rândul său, Miodrag Iancovici, şeful Departamentului din Bor.

Prezent la exerciţiu, prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat că acest proiect „a fost o necesitate pentru că avem nevoie de echipaje bine formate şi de colaborare internaţională în caz de un accident pe Dunăre”.

Managerul de proiect, colonelul Florentin Dragomir, spune că astfel de exerciţii vor trebuie reluate şi a propus să se realizeze un nou acord la nivelul celor două ţări, astfel încât într-o situaţie reală să se poată colabora foarte bine.

Prin acest proiect s-au achiziţionat: un sistem informatic integrat privind managementul situaţiilor de urgenţă, centre mobile de comandă şi control pentru asigurarea tuturor tipurilor de comunicaţii (satelit, TETRA, radio, voce), ATV-uri special destinate pentru stingerea rapidă a incendiilor în teren accidentat, camere de termoviziune pentru identificarea focarelor de incendiu, bărci pneumaticve pentru salvarea victimelor, saci stingători pentru intervenţia la incendii de vegetaţie şi fond forestier, scări culisabile, lanterne.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite