Alba-neagra cu o statuie de patrimoniu naţional
0Statuia lui I St. Paulian, în valoare de peste 250.000 de euro, realizată de marele monumentalist al României, Gheorghe Anghel, zace de doi ani de zile într-un depozit al Primăriei deşi în mod firesc ar trebui amplasată într-un loc public. Asta dacă ar fi să dăm crezare spuselor celor responsabili de soarta acestei statui. Declaraţiile lor nu fac însă decât să adâncească misterul care domneşte în jurul acestui obiect de patrimoniu naţional
Bustul lui Paulian, realizat în anul 1938 de sculptorul severinean Gheorghe Anghel, fost elev al profesorului I. Şt. Paulian (fost preşedinte al societăţii culturale „Doina”, al Ligii Antirevizioniste, secţia Mehedinţi şi al Ligii Culturale Mehedinţi) se afla amplasat în faţa Liceului de Artă „Ioan Ştefan Paulian” din Drobeta Turnu Severin. În februarie 2011, odată cu demararea lucrărilor de reabilitare a străzii Crişan, bustul lui Paulian a fost însă ridicat de la faţa locului de câţiva muncitori şi urcat într-un tractor. Ridicarea bustului era justificată la acea dată dat fiind faptul că aleea din faţa liceului urma să fie complet reabilitată. Numai că lucrările pe strada Crişan au fost finalizate în noiembrie 2011 şi statuia cu pricina nu a mai fost adusă pe vechiul amplasament aşa cum ar fi fost firesc.
„Bustul a fost ridicat de către reprezentanţii Primăriei. El fusese adus cu ani în urmă dintr-un parc vizavi de Palatul municipal de cultură. Nu aş putea spune exact unde a fost adus. Dar logic, nu puteam să-l iau eu sau dumneavoastră, că bustul are o anumită greutate şi un anumit volum, deci numai primăria în colaborare cu o firmă. Noi ne-am gândit că-l vor depozita undeva până vor reabilita strada şi apoi îl aduc, numai că l-au ridicat, l-au depozitat cine ştie unde şi probabil au uitat să-l mai readucă. (...) Este lucrarea unui sculptor mehedinţean, recunoscut pe plan naţional, deci este o lucrare de valoare mare, este unicat, în valoare de circa 250.000 de euro, după cum am discutat cu colegii mei de la arte plastice” ne-a declarat în ianuarie a.c. Ioniţă Ionel, directorul Liceului „I. Şt. Paulian” din Drobeta Turnu Severin.
Pătroi: anchetă în derulare
Informaţiile privind existenţa acestei statui se bat cap în cap ceea ce ne face să credem că ceva nu este în regulă. Purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Nicolae Lohon, ne-a precizat că poliţia a făcut o anchetă şi că în urma acesteia s-a stabilit că bustul lui I. St. Paulian se găseşte într-un depozit al Primăriei Drobeta Turnu Severin, amenajat în fostul Pichet de Grăniceri de la Schela Cladovei. Cătălin Pătroi, directorul executiv al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Mehedinţi, instituţia care monitorizează la nivelul judeţului toate monumentele, spune însă că ancheta Poliţiei este în derulare şi că din acest motiv nu poate să ofere prea multe amănunte. Acesta mai spune că primarul oraşului şi-a “asumat responsabilitatea” pentru existenţa acestei statui.
„Bustul există în custodia Primăriei, avem adresă de la începutul anului 2013 de la primarul municipiului că statuia se găseşte aici, poliţia a fost sesizată, a făcut o verificare, mai mult de atât nu pot să vă spun. Dacă primarul şi-a asumat responsabilitatea că acest bust există în depozit, iar colegii şi partenerii noştri de la IPJ Mehedinţi – serviciul de investigaţii criminale care se ocupă de această problemă au constatat că este, înseamnă că ...”, a declarat Cătălin Pătroi.
Ce să însemne asta? Că trebuie să-l credem pe cuvânt pe edilul şef că bustul lui I St. Paulian zace într-un colţ în acel depozit? Nu ar fi mai potrivit ca acest bust deosebit de preţios să fie amplasat într-un loc de unde să fie admirat de toată lumea ori să înţelegem că această operaţiune este atât de complicată ori costisitoare pentru bugetul Primăriei dacă timp de doi ani de zile nu s-a găsit un loc pentru el? “Un bust de o asemenea valoare ar trebui reamplasat în locul în care Paulian să fie cinstit cel mai bine. Acum rămâne să se constate de acel bust a rămas aşa de mult timp în acel depozit, de ce nu a fost adus la noi un proiect de reamplasare, toate lucrurile acestea sunt în anchetă, nu pot să vă dau mai multe detalii pentru că este vorba de o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Mehedinţi” a mai spus Cătălin Pătroi.
Statuia a fost dăruită municipalităţii
Evident că lipsa statuii a fost remarcată de toţi oamenii de cultură din Drobeta Turnu Severin, dată fiind valoarea deosebită a acestei lucrări semnată de Gheorghe Anghel. „Mi-am pus întrebarea unde este, dar m-am gândit că sigur a fost predată imediat Liceului de Arte. (...) Nu putea să dispară o asemenea valoare. Este în primul rând o lucrare dăruită de către autor municipalităţii Severinului, cel care este născut la Turnu Severin în 1904. În al doilea rând este unul dintre puţinele monumente pe care oraşul nostru îl deţinea, un oraş care avea destul de puţine monumente şi în care s-a născut unul dintre cei mai mari monumentalişti ai României, Gheorghe Anghel. Îmi pare rău, mai mult de atât nu pot să vă spun”, a declarat Maria Bălăceanu, directorul Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin.