11 câini s-au alăturat poliţiştilor de frontieră din Mehedinţi şi vor acţiona la frontiera cu Serbia
0Structurile Poliţiei de Frontieră Mehedinţi au primit pentru folosirea în serviciu de supraveghere şi control al frontierei 11 câini din rasa ciobănesc german şi labrador specializaţi în acţiuni de patrulare intervenţie şi de detectare a tutunului şi stupefiantelor.
În ultimele două luni structurile Poliţiei de Frontieră Mehedinţi au primit pentru folosirea în serviciul de supraveghere şi control a frontierei de stat un număr de 11 câini de detectare a tutunului, stupefiantelor şi explozivilor, câini care vor contribui la creşterea eficienţei în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere în zona de competenţă.
Poliţia de Frontieră Mehedinţi foloseşte în îndeplinirea misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat un număr de 38 câini de serviciu specializaţi pentru detectare de droguri şi tutun, folosiţi în descoperirea şi semnalarea stupefiantelor şi tutunului, pentru detectare explozivi, folosiţi în descoperirea şi semnalarea substanţelor explozive şi pentru intervenţie şi patrulare, aceştia fiind destinaţi pentru asigurarea şi menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă
După ce au fost repartizaţi de la Centrul Chinologic Sibiu, câinii în vârstă de până la 1 an desfăşoară activitatăţi de predresaj urmând ca apoi să evaluaţi şi specializaţi pentru detectare tutun, detectare droguri, detectare explozivi sau pentru intervenţie, aceştia facând echipă cu conductorii alături de care şi-au desfăşurat activitatea de ataşament. Această activitate este deosebit de importantă fiind baza dresajului de specializare, practic formarea tuturor deprinderilor câinelui. Predresajul constă într-un ataşament foarte puternic faţă de conductor, exerciţii de aport, exerciţii de disciplinizare (mersul alături de conductor, poziţia aşezat, poziţia culcat, poziţia în picioare).
După realizarea ataşamentului, câinii încep încet, încet prin antrenamente zilnice să răspundă comenzilor date de conductori şi să se supună tuturor cerinţelor acestora. Pe parcursul acestei etape de lucru poliţiştii de frontieră trebuie să dea dovadă de mult calm, să evite bruscarea, smucirea sau lovirea câinelui pentru a nu induce acestora lucrul „de frică”.
Legătura câine-conductor este foarte profundă, iar temperamentul şi reacţiile câinelui sunt copii fidele ale conductorului.
„În ultima perioadă, datorită folosirii în serviciul de control şi supraveghere a frontierei de stat a câinilor de serviciu s-au descoperit cantităţi mari de produse accizabile şi s-a redus fenomenul de contrabandă în punctele de trecere a frontierei de stat din zona de competenta a Politiei de Frontieră Mehedinţi”, a precizat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
Derularea acestor programe de îmbunătăţire a suportului logistic alături de celelalte acţiuni derulate de Ministerul Afacerilor Interne şi Poliţia de Frontieră Română vor contribui la îndeplinirea cu eficienţă a misunilor de supraveghere a frontierei de stat scopul fiind securizarea frontierei de stat în zona de competenţă.
.